Sve vesti Svet

Spremaju se za “sledeći rat”! Američka vojska održala vojnu vežbu sa DRONOVIMA UBICAMA

Spremaju se za "sledeći rat"! Američka vojska održala vojnu vežbu sa DRONOVIMA UBICAMA

Američka vojska je nedavno izvela vežbu koja uključuje „roj“ od 40 dronova kvadrokoptera opremljenih kamerama, laserima i smrtonosnom municijom. Pošto britanska vojska testira sličnu taktiku dronova, Pentagon veruje da će ove jeftine letelice dominirati bojnim poljem kada izbije „sledeći rat“ .

Snimak koji je u nedelju objavio na Tviteru brigadni general Kurt Tejlor iz Nacionalnog centra za obuku vojske u Fort Irvinu u Kaliforniji prikazuje roj dronova kako leti u formaciji, ispred simuliranog napada na branjenu poziciju 11. divizije oklopne konjice.

Dronovi su leteli iznad onoga što je izgledalo kao maketa urbanog okruženja, a video je očigledno snimljen tokom vežbe u kojoj je učestvovalo skoro 7.000 vojnika, objasnio je Tejlor u zasebnom tvitu.

„Dronovi će biti važni u prvoj bici sledećeg rata kao što je danas artiljerija“, izjavio je Tejlor.

Jeftini dronovi kvadrokopteri raspoređeni su u istočnoj Ukrajini, a snage Kijeva i trupe republika Donbasa koriste letelice na daljinsko upravljanje za bacanje granata i minobacača jedni na druge. Ruske snage su takođe koristile takve bespilotne letelice da posmatraju i usmeravaju artiljerijsku vatru.

Pored toga, i SAD i Velika Britanija su Ukrajini obezbedile municiju za lutanje „Switchblade“, poznatiju kao „samoubilačke“ ili „kamikaze“ bespilotne letelice. Ova poluautonomna vozila mogu da kruže iznad bojnog polja pre nego što napadnu neprijatelje ispod.

Međutim, i Rusija i Ukrajina i dalje u velikoj meri zavise od artiljerije usred sukoba koji je u toku.

Ipak, Velika Britanija takođe računa na dronove kao potencijalne promene na bojnom polju budućnosti. Britanska vojska saopštila je prošle nedelje da je uspešno testirala rojeve bespilotnih letelica nad poligonom za obuku u oblasti Solsberi. Sa jednim operaterom koji upravlja sa do šest dronova uz pomoć veštačke inteligencije, vojska je test opisala kao „proboj u tehnologiji i inovacijama“.

NultaTačka