Sve vesti Svet

Spremite se za globalni šok u snabdevanju naftom

Spremite se za globalni šok u snabdevanju naftom

Rusija bi mogla biti primorana da smanji proizvodnju sirove nafte za skoro trećinu počevši od sledećeg meseca, jer trgovci navodno oklevaju da kupuju naftu iz te zemlje zbog zapadnih sankcija, upozorila je u sredu Međunarodna agencija za energiju.

“Izgledi velikih poremećaja ruske proizvodnje nafte prete da izazovu globalni šok u sanbdevanju naftom. Procenjujemo da bi od aprila, 3 mb/d [miliona barela dnevno] ruske proizvodnje nafte moglo biti zatvoreno kako sankcije budu na snazi, a kupci izbegavali izvoz” , piše agencija u svom najnovijem Izveštaju o tržištu nafte.

NAJNOVIJI VIDEO IZ BUNKERA! MARIO ZNA I MLADI DR ALEKSANDAR LJUBIĆ

Samo Saudijska Arabija i UAE imaju značajne rezervne kapacitete koji bi odmah mogli pomoći da se nadoknadi ruski nedostatak, kaže Agencija, dodajući da se druge zemlje OPEC-a pridržavaju sporazuma o povećanju ponude za ” skromne ” mesečne količine.

Prema IEA, očekuje se da će rastuće cene roba i međunarodne sankcije Rusiji nakon njene vojne operacije u Ukrajini “znatno smanjiti globalni ekonomski rast”.

SAD, Velika Britanija, Kanada i Australija zabranile su uvoz ruske nafte ranije ovog meseca, što je uticalo na oko 13% ruskog izvoza. Međunarodne naftne kompanije napustile su zajednička ulaganja s ruskim proizvođačima sirove nafte, prekomorske banke prestale su da posluju s Moskvom, a Evropska unija je najavila zabranu ulaganja u ruski energetski sektor.

Fjučersi na naftu Brent skočili su u četvrtak za skoro 6% na skoro 104 dolara po barelu. Američka nafta West Texas Intermediate dobija preko 5% i trguje se iznad 100 dolara po barelu.

NultaTačka/Rt