Srbija Sve vesti

SRBI NEĆE U NATO! 82% građana protiv članstva Srbije u NATO

SRBI NEĆE U NATO! 82% građana protiv članstva Srbije u NATO

Prema najnovijem istraživanju Instituta za evropske poslove i Ninamedije, samo 10 odsto građana Srbije daje podršku članstvu zemlje u NATO-u, što je rekordno niska podrška za poslednjih sedam godina koliko se ovo istraživanje sprovodi, saopštio je danas Institut.

Navodi se da se u reprezentativnom uzorku od 1.228 ispitanika, čak 82 odsto izjasnilo protiv članstva Srbije u NATO-u, dok je osam procenata bilo neodlučno.

Istraživanje pokazuje da najveći broj građana i dalje smatra da su vojni i politički interesi SAD i Zapada glavni razlozi NATO bombardovanja 1999. godine, dok nešto manji broj njih misli da je razlog bilo stvaranje nezavisnog Kosova, zatim politika Slobodana Miloševića i uništenje Jugoslavije.

Institut saopštava da bi 29 procenata ispitanih prihvatilo izvinjenje NATO-a zbog bombardovanja, dok se 57 odsto izjasnilo da ne bi, a 14 procenata je neodlučnih.
Navodi se da 63 odsto ispitanika smatra kako Srbija ne može imati koristi od članstva u NATO-u, dok 18 odsto misli drugačije, uz 19 odsto je neodlučno.

Niska je i podrška saradnji Srbije i NATO-a, jer 61 je procenat ispitanika protiv, dok je 27 odsto za saradnju, a neodlučnih je 13 procenata, prenosi Tanjug.

Nulta Tačka/Sputnik