Sve vesti Svet

SRUŠENI SNOVI UKRAJINACA! Amerika neće isporučiti raketne sisteme Kijevu

SRUŠENI SNOVI UKRAJINACA! Amerika neće isporučiti raketne sisteme Kijevu

Sjedinjene Države neće slati Ukrajini raketne sisteme koji mogu da dosegnu Rusiju, rekao je u danas predsednik SAD Džo Bajden. Ovi komentari usledili su nakon izveštaja da se Bajdenova administracija sprema da pošalje napredne raketne sisteme dugog dometa u Kijev, piše Rojters.

Pre nekoliko dana iz Bele kuće stigla je potpuno drugačija najava.

Kako je preneo CNN, Sjedinjene Države spremale su se da pošalju oružje u sklopu većeg pakete vojne pomoći.

Zvaničnici iz Kijeva tražili su od SAD višeraketne sisteme velikog dometa MLRS, za koje se smatralo da bi mogle da budu prekretnica u ratu.

Kako su preneli mediji tada, Bela kuća spremala se da odobri pošiljku specijalnog modela – M270 MLRS koje može da ispali “kišu” municije, a u stanju je da pogodi mete udaljene do 300 kilometara. Takođe, može da ispaljuje i rakete kraćeg dometa sa oko 70 kilometara.

Kijevske snage već koriste haubice M777 isporučene iz SAD, koje imaju domet od oko 25 kilometara. Ali MLRS bi omogućio Ukrajini da dostigne ciljeve mnogo dalje od toga.

Najava slanja pomenutog oružja Kijevu izazvala je oštre rekacije Moskve. Između ostalog, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov optužio je Zapad da želi da “napumpa ukrajinske nacionaliste oružjem” i dodao da je “eskalacija neizbežna”.

Podsetimo, Ukrajina je tokom protekle nedelje već dobila značajnu količinu oružja od Danske – protivbrodske krstareće rakete Harpun, dometa od oko 130 kilometara.

Ukrajina njih može da rasporedi zajedno sa sopstvenim projektilima Neptun, koji su zaslužni za potopljene ruske vodeće krstarice Moskva prošlog meseca, piše BBC.

NultaTačka/Mediji