Sve vesti Svet

ŠTA ĆE NAM DONETI OVA GODINA NA TRŽIŠTIMA KRIPTOVALUTA?

ŠTA ĆE NAM DONETI OVA GODINA NA TRŽIŠTIMA KRIPTOVALUTA?

Kriptovalute su obeležile prošlu godinu kad su ušle u investicioni mejnstrim.

Međutim, analitičari predviđaju da bi ova godina mogla biti još zanimljivija na tržištu kriptovaluta.

Gotovo svaka kriptovaluta, od bitkoina do dodžkoina, dosegnula je rekordne vrednosti i ostvarila zapanjujuće dobitke.

Međutim, u maju je oko 50 odsto ukupne tržišne vrednosti zbrisano u samo sedam dana. A u septembru je kineska vlada pokrenula pravi rat protiv kriptovaluta koji je doveo do zabrane svih transakcija.

Drugi važni kripto trenuci iz 2021. dogodili su se kada je El Salvador učinio bitkoin legalnim sredstvom plaćanja, brojni mim tokeni eksplodirali, a jedan je NFT prodan za neverovatnih 69 miliona dolara.

Šta će nam doneti ova godina na tržištima kriptovaluta? Arkejn risrč (Arcane Research), kompanija za istraživanje blokčejna, izradila je desetine kripto predviđanja za 2022.

T portal je preneo pet najvažnijih:

Uska korelacija između bitkoina i indeksa S&P 500

Uprkos pretnji globalnom ekonomskom oporavku zbog sve većeg broja slučajeva koronavirusa, i bitkoin i S&P 500 ostvarili su impresivan rast u 2021. godini: bitkoin je skočio 66 odsto, a S&P 500 porastao je oko 27 odsto.

Međutim, s obzirom na to da se bitkoin sve više ponašao kao rizična imovina, Arkejn risrč predviđa da će dodatno pojačati značajna kretanja na berzi.

“Zato, ako tržište dionica nastavi da raste u 2022. godini, bitkoin će ga verovatno nadmašiti”, predviđaju.

“Ali ako vidimo crvenu godinu za berzu, bitkoin će verovatno podbaciti.”

Iter će opet nadmašiti bitkoin

Iako je dugo figurirao kao druga violina, iter je daleko nadmašio bitkoin 2021. godine, uzletevši 418 odsto u poređenju sa “samo” 66 odsto koliko je iznosio rast bitkoina, piše Markets insajder.

“Ovaj jaz u performansama je najveći uočen od 2015. kada je itirijum lansiran”, rekao je Arkejn.

Među razlozima zbog kojih će iter nastaviti da nadmašuje u 2022. je porast obima prodaje NFT-a. Većina ovih tokena još uvek radi na itirijumovom blokčejnu.

Većina mim kovanica će nestati

Investitori su videli kako meim kovanice imaju ogromne oscilacije u 2021. Na primer, šiba inu porastao je za neverovatnih 44,540,000 odsto prošle godine. I skvid, kriptovaluta nazvana po popularnoj Netfliksovoj seriji “Skvid gejm”, skočila je za više od 75.000 odsto u manje od nedelju dana da bi ubrzo nestala.

“Ne možemo analizirati tržište 2021, a da ne spomenemo apsurdni mimkoin uzlet iz prošle godine”, kaže Arkejn risrč, dodajući da će fenomen biti upamćen kao “istorijski relikt apsurdnih vremena koja su vladala 2021.”

USD koin će prestići teter i postati najveći stejblkoin

Teter (tether) je već neko vreme na vrhu kao najveći stejblkoin po tržišnoj vrednosti. Međutim, možda će se to ove godine promeniti, posebno s odlukom USD koina da se pridruži talasu pozajmljivanja.

“Inovativni proizvodi za kreditiranje koji isplaćuju visoke prinose za depozite stejblkoina prvenstveno su bili pokretači rasta stejblkoina”, rekao je Arkejn risrč.

Bitkoin će ostati usko povezan s VIX-om

Deonička tržišta su prošle godine imala zvezdani uspeh, ali se jedan obrazac iskristalisao, prema Arkejn risrču:

“Strah na širokim finansijskim tržištima direktno je uticao na performanse bitkoina.”

Porast CBOE indeksa volatilnosti ili VIX (poznatiji kao indeks straha), pratio je rasprodaju bitkoina. Arkejn Risrč upozorio je da bi tržišni vetrovi ove godine mogli imati implikacije na kratkoročnu putanju cene bitkoina.

NOVOGODIŠNJA EMISIJA- Evo šta nas čeka u 2022 godini! SPECIJALNI GOSTI!

Nulta Tačka/B92