Stav

ŠTA ĆE SAD ONI REVAKCINISANI?! IZRAEL DONOSI ODLUKU: KOVID PASOŠ SAMO ZA ONE KOJI SU SE TRI PUTA VAKCINISALI

Država Izrael mogla bi uskoro da ograniči putovanja unutar zamlje samo na one osobe koji su primile dve vakcine plus ,,buster” vakcinu, jer se broj smrtnih slučajeva i zaraze među potpuno vakcinisanim stanovništvom povećava.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Izraelski ministar zdravlja Nitzan Horowitz rekao je u utorak da bi se zeleni pasoši zemlje, koji omogućavaju pristup uslugama i mestima na izraelskoj teritoriji, uskoro mogli dodeljivati samo onim Izraelcima koji su trostruko vakcinisani.

,,Nakon otprilike pola godine, morate da dobijete treću dozu. U suprotnom vakcina gubi snagu”, rekao je Horowitz za Channel 13 News.

,,Zeleni pasoš svedoči da je osoba sigurna na određeni način… Dakle, onog trenutka kada saznamo da vakcina nakon određenog perioda gubi na delotvornosti, nepa opravdanja za davanje takve kovid propusnice nekome ko nije dobio narednu dozu.”

Horowitz je rekao da se novo ograničenje verovatno neće primenjivati dok vakcine ne postanu dostupne svima od 12 godina pa naviše, što bi trebalo da bude za do mesec dana.

Od ove nedelje svi Izraelci stariji od 30 godina moći će da prime buster dozu. Očekuje se da će do kraja meseca ove vakcine biti dostupne svima starijima od 12 godina koji su primili drugu dozo pre pet ili šest meseci.

Izrael će zatim rekonfigurovati svoje zelene pasoše, dodeljujući ih samo trostruko vakcinisanim i ograničiti njihovu validnost na šest meseci. U očekivanju ove promene, broj nevakcinisanih Izraelaca koji su dobili prve dve vakcine utrostručio se od početka avgusta.

Vesti o pretećim ograničenjima dolaze dok se zemlja bori da shvati još jednu epidemiju COVID-a koja uzrokuje hospitalizacije i smrt među revakcinisanim pacijentima.

Više iz Daily Beast-a: 

Izrael je vakcinisao svoju populaciju gotovo isključivo vakcinom Pfizer/Biontech, koja je u ponedeljak dobila puno odobrenje FDA i ostaje ,,zlatni standard” za prevenciju teških bolesti uzrokovanim koronavirusom.

No, početkom jula, kod građana starijim od 60 godina koji su revakcinisani izraelski naučnici počeli su da primećuju zabrinjavajući porast infekcija ali i težih slučajeva kao i smrti kod tih pacijenata.

Potpuno vakcinisane osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom izgleda da su posebno osetljive na agresivnu varijantu Delta.

Lekari u Izraelu upozoroli su ranije ovog meseca da je 95% pacijenata sa teškom kliničkom slikom revakcinisano.

,,Većina stanovništva je vakcinisana, a 90%… hospitalizacija je među potpuno vakcinisanim osobama” otkrio je izraelski stručnjak dr. Kobi Haviv.

Ova vest takođe dolazi jer Izrael svedoči i porastu broja nuspojava nakon vakcinacije, pogotovo kod mlađih ljudi, sve vezano za eksperimentalne mRNA vakcine.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

NultaTačka/DailyBeast