Sve vesti Svet

ŠTA LI PLANIRAJU SA OVIM? Kinesko VEŠTAČKO SUNCE koje drži temperaturu do 120 miliona stepeni oborilo rekord

ŠTA LI PLANIRAJU SA OVIM? Kinesko VEŠTAČKO SUNCE koje drži temperaturu do 120 miliona stepeni oborilo rekord

Kineski istraživači su postigli novi svetski rekord nakon što su naučnici koji razvijaju ” Veštačko Sunce ” prošle nedelje upravljali uređajem EAST ( Istok ) na rekordnoj temperaturi od 120 miliona stepeni tokom više od 100 sekundi.

Eksperiment je održan u Institutu za fiziku plazme Kineske akademije nauka u Kini.

Vežba je predstavljala deo kineskih napora da razvije nove,čiste izvore energije razvojem tehnologije nuklearne fuzije reaktora sledeće generacije.

Cilj ovih naučnika je stvaranje sunčeve energije pomoću deuterijuma ,izotopa vodonika kojeg ima u okeanu i koji može da obezbedi stalan protok čiste energije.

Prema procenama,jedan litar morske vode sadrži dovoljno deuterijuma za proizvodnju energije ekvivalentne količini od oko 300 litara benzina.

Kina se nada da fosilna goriva poput uglja,nafte i prirodnog gasa mogu zameniti fuzijskom energijom kako bi postigla ugljen-neutralnost i time plasirali sebe kao globalno ekološko društvo.

” To je ogromno dostignuće u kineskoj fizici i inženjerstvu.Uspeh eksperimenta postavlja temelje za Kinu da izgradi nuklearnu fuzijsku energetsku stanicu ”, izjavio je direktor ovog programa,gospodin Song Iuntao.

Veštačko sunce EAST ( Istok ) takođe je deo međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora,zajedničkog napora globalnih naučnika koji uključuje doprinos naučnika iz Kine,Evropske unije,Indije, Japana, Južne Koreje, Rusije i SAD-a.

Stručnjaci se nadaju da bi uspeh nuklearne fuzije mogao da se postigne ako se razvoj nastavi sadašnjim tempom u roku od 30 godina.