Sve vesti Svet

Šta vam to govori o ovoj naciji? Amerikanci vode u broju obolelih od majmunskih boginja

Šta vam to govori o ovoj naciji? Amerikanci vode u broju obolelih od majmunskih boginja

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prijavili su više od 1.000 novih slučajeva virusa majmunskih boginja u poslednja 24 sata, što je postavilo rekord u dnevnom broju zaraženih, a SAD je stavilo u centar nove epidemije.

CDC je u sredu potvrdio 1,048 novih infekcija, čime je ukupan broj slučajeva porastao na 4,639 širom zemlje. Do danas je primećeno više od 18.000 infekcija u 75 zemalja, a Španija sada zauzima drugo mesto sa 3.738 slučajeva.

Porast u SAD može se delimično objasniti rastućim kapacitetom testiranja, koji je nedavno povećan sa 10.000 na 80.000 testova nedeljno. Prema izveštaju “Politika” od srede, zdravstveni zvaničnici takođe treba da učine majmunske boginje „stanjem koje se može prijaviti na nacionalnom nivou“, nalažući državama da prikupljaju i dele podatke u nastojanju da dalje prošire testiranje i nadzor.

Međutim, uprkos velikom porastu broja slučajeva, stopa zaraze u SAD je i dalje niža od drugih zemalja koje imaju epidemije, i iznosi oko jedan slučaj na 100.000. Španija je u međuvremenu prijavila sedam na 100.000, dok Nemačka i Britanija imaju tri slučaja na 100.000.

Njujork je trenutno glavna žarišna tačka u zemlji, sa ukupno 1.228 slučajeva, što je znatno više od sledeće najteže pogođene države, Kalifornije, koja je potvrdila 799 slučajeva.

Iako je Svetska zdravstvena organizacija prošle nedelje proglasila majmunske boginje zdravstvenim vanrednim stanjem, Bajdenova administracija navodno još uvek razmatra da li da sledi taj primer. Bela kuća je preduzela neke pripreme u slučaju da se virus proširi, nabavivši milione doza vakcina i tretmana, dok procenjuje da će možda trebati skoro 7 milijardi dolara za finansiranje suzbijanja infekcije. Između ostalog, sredstva bi pokrivala „domaći kapacitet proizvodnje vakcina i transfer tehnologije“, navodi se u dopisu Bele kuće koji je ove nedelje dobio Vašington post.

Nulta Tačka/RT