Sve vesti Svet

Štednja u Nemačkoj zbog energetske krize: Augsburg spreman da gasi semafore

Štednja u Nemačkoj zbog energetske krize: Augsburg spreman da gasi semafore

„Situacija je ozbiljna“, kaže gradonačelnik Augsburga o energetskoj krizi u Nemačkoj. Grad se suočava sa ogromnim troškovima energije. Zbog toga treći po veličini grad u Bavarskoj želi da što više smanji potrošnju energije. Jedva da postoje tabui.

U Augsburgu su grozničavo kalkulisali poslednjih dana. A rezultat je za gradske čelnike bio zastrašujući: prema sadašnjem stanju, godišnji troškovi za struju, prirodni gas, daljinsko grejanje i druge energetske usluge povećali bi se sa oko 15,9 miliona evra na oko 28,3 miliona evra za tekuću godinu. „To odgovara povećanju od skoro 80 odsto!“, stoji u pismu grada. „Situacija je ozbiljna“, kaže gradonačelnica Eva Veber (CSU). Osnovan je tim za upravljanje krizama za snabdevanje energijom pod rukovodstvom referenta za ekonomiju.

Čak i semafore treba ugasiti

Očigledno bi sada trebalo uštedeti tamo gde se može uštedeti. Srednjoročno, ali i kratkoročno. Od sada će biti isključena fasadna rasveta na istorijskim zgradama i opštinskim muzejima. Fontane bi bile potpuno isključene, sa izuzetkom tri velelepne fontane Uneskove svetske baštine. Magija svetla u botaničkoj bašti: otkazano.

Ulična rasveta je prigušena, razmatra se čak i gašenje semafora. Grad i policija trenutno razgovaraju koji semafori su relevantni za bezbednost, a koji mogu da se ugase.

U kancelarijama bi trebalo da bude hladnije

Nastavlja se u gradskim kancelarijama. Gde je moguće, na jesen i zimu treba snižavati sobnu temperaturu, sa izuzetkom društvenih objekata kao što je briga o starima. Očigledno se raspravlja i o potpunom energetskom gašenju u kompleksima zgrada kroz „efikasno upravljanje prostorijom“. Uprava trenutno priprema kontrolnu listu opcija za uštedu energije za škole.

Pored toga, sistemi opštinskog grejanja sada treba da rade u režimu uštede energije: temperatura polaznog voda za grejanje u kancelarijama se prilagođava tako da se visoke temperature ne mogu ad hoc povećavati tokom perioda grejanja. „U tu svrhu sada se proveravaju i prilagođavaju radna vremena i sobne temperature u zgradama opštine”.

Sektor rekreacije je takođe pogođen

Grad takođe želi da postane aktivniji u proizvodnji energije. Oni žele da generišu sopstvenu energiju koristeći fotonaponske sisteme. Pored toga, sredstva bi bila dostupna za omogućavanje LED konverzija.

Sledeća oblast uštede, sektor rekreacije: U otvorenim bazenima temperatura vode se snižava za još jedan stepen nakon što je već smanjena za dva stepena. I u opštinskim zatvorenim bazenima temperatura vode i tuševa treba da se snizi za jedan do dva stepena – analogno otvorenim bazenima. Dani toplijeg kupanja će biti izostavljeni.

Plan štednje za zaposlene

Pozivaju se i svi opštinski službenici da se ponašaju štedljivo. Kontrolna lista je već napravljena interno za ovu svrhu. Međutim, gradonačelnik Veber takođe vidi obavezu stanovništva i kompanija: „S obzirom na trenutnu situaciju u snabdevanju energijom, radi se jednostavno o smanjenju potrošnje radi uštede energije. U svim oblastima“.

Skokovi cena energenata snažno pogađaju Augzburg. Škole, parkovi i bazeni zahtevaju značajne – a samim tim i skuplje – radove na renoviranju. Pored toga, nedavno je objavljeno da će troškovi za novo državno pozorište u Augsburgu sada verovatno porasti na 340 miliona evra.

MARIO ZNA UŽIVO- LUDILOOO histerije- Prešli su granicu gluposti i komedije- Morate ovo da čujete

Nulta Tačka/BR24.de