Sve vesti Svet

Stelantis predviđa propast industrije električnih automobila ukoliko takva vozila ne postanu jeftinija

Stelantis predviđa propast industrije električnih automobila ukoliko takva vozila ne postanu jeftinija

Danas, u „spašavanju životne sredine uz uništavanje celokupne globalne ekonomije“, veliki evropski proizvođač automobila Stellantis upozorava da, osim ako električna vozila ne počnu da pojeftinjuju, da je industrija „osuđena na propast“ zahvaljujući novim ugovorima o pokušaju postepenog ukidanja motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Kompanija je rekla da želi da smanji troškove proizvodnje električnih vozila za 40% do 2030. godine, prema novom izveštaju Bloomberg-a/MSN. Ove nedelje, EU je unapredila svoju agendu za zaustavljanje prodaje svih vozila sa unutrašnjim sagorevanjem do 2035. godine.

Glavni direktor proizvodnje Arnaud Deboeuf rekao je u sredu da će „tržište propasti“ ako električna vozila ne postanu jeftinija. On je to nazvao „velikim izazovom“.

Stellantis čini svoj deo truda da održi korak sa povećanom vladinom regulativom – oni rade na uvođenju više od 75 potpuno električnih modela vozila ove decenije i transformaciji mnogih svojih francuskih fabrika automobila u isključivo proizvodnju električnih vozila.

Stellantis takođe radi na razvoju 5 fabrika baterija širom Severne Amerike i Evrope, sa ciljem da proizvede 400 gigavat-sati ćelija do 2030. godine.

Ali cene električnih vozila rastu, a ne padaju. Tesla je, na primer, prošlog meseca podigla cene za oko 6.000 dolara po vozilu. Ford i Rivian su napravili slične poteze, zahvaljujući rastućoj ceni sirovina povezanih sa električnim vozilima.

Glavni izvršni direktor Karlos Tavares rekao je da nova regulativa pokazuje da kreatore ove politike izgleda da “nije briga” da li proizvođači automobila imaju ili ne neophodne sirovine da bi mogli da olakšaju takvu promenu.

Povećana potražnja za baterijama između 2024. i 2027. koristiće azijskim proizvođačima, rekao je, i ugroziće proizvodnju ćelija na Zapadu, preneo je Blumberg.

U međuvremenu, kompanija je takođe rekla da razmatra proizvodnju sopstvene energije, zbog troškova rasta cena povezanih sa sukobom između Rusije i Ukrajine i globalnom inflacijom. „Imamo značajne oblasti gde bismo mogli da postavimo solarne panele“, prokomentarisao je Tavares.

Nulta Tačka/ZeroHedge