Sve vesti Svet

Steže se obruč oko Hantera Bajdena! NBC News: Za 5 godina uzeo 11 miliona dolara kroz “poslove” u Ukrajini i Kini

Steže se obruč oko Hantera Bajdena! NBC News: Za 5 godina uzeo 11 miliona dolara kroz "poslove" u Ukrajini i Kini

Hanter Bajden i njegova kompanija doneli su oko 11 miliona dolara u periodu od pet godina, od čega je većina bila dok je njegov otac bio potpredsednik Sjedinjenih Država, prema analizi njegovog napuštenog laptopa od strane NBC News-a do koje je došao Rudi Đulijani.

“Bajden i njegova kompanija doneli su oko 11 miliona dolara kroz njegove uloge advokata i člana odbora jedne ukrajinske firme optužene za mito i njegovog rada sa kineskim biznismenom koji je sada optužen za prevaru .”

Dokumenti i analiza, koji ne pokazuju šta je uradio da zaradi milione od svojih kineskih partnera, postavljaju pitanja o nacionalnoj bezbednosti, poslovnoj etici i potencijalnoj pravnoj izloženosti. U decembru 2020. Bajden je u izjavi priznao da je bio predmet federalne istrage o njegovim porezima. NBC News prvi je izvestio da je bivši poslovni partner upozorio Bajdena da bi trebao izmeniti svoje porezne prijave kako bi otkrio 400.000 dolara prihoda od ukrajinske firme Burisma .

Kongresni izvori GOP-a takođe kažu da će, ako republikanci ove jeseni vrate Dom, zahtevati još dokumenata i ispitati da li je bilo koji od Bajdenovih prihoda otišao njegovom ocu, predsedniku Džou Bajdenu. -NBC News

5,8 miliona dolara Bajdenovog prihoda – više od polovine njegove ukupne zarade tokom pet godina – došlo je od dva ugovora sa kineskim poslovnim interesima . Najunosniji od ta dva ugovora bio je konsultantski odnos sa moćnim (i sada nestalim) kineskim biznismenom povezanim sa KPK, Ye Jianmingom, čija je kompanija, CEFC, platila 4.790.375,25 dolara Bajdenu mlađem tokom otprilike jedne godine . Jianminga su kineski tužioci optužili za “privredne zločine” 2018. godine i nije viđen u javnosti otkako je pritvoren.

Denacifikacija stiže u SRBIJU- Soroš i Gejts umešani u Ukrajinu

” Na njega se ne odnose nikakva etička pravila vlade “, rekao je Walter Shaub, bivši direktor američkog Odseka za vladinu etiku koji je sada stručnjak za etiku u Projektu za nadzor vlade.

Shaub je ranije postavljao pitanja u vezi s Hanterovom unosnom prodajom “umetničkih dela” kao metodom za pranje uticaja.

A prema bivšem pomoćniku direktora za kontraobavještajne poslove FBI-a Franku Figliuzziju, postoji rizik za nacionalnu sigurnost kada se KPK može približiti ljudima poput Bajdena.

“Sve je u pristupu i uticaju, a ako nekoga možete kompromitovati i pristupom i uticajem, to je još bolje”, rekao je, dodajući “Još bolje ako je ta meta već ugrozila samog sebe.”

Analiza Hanterovih troškova otkriva preko 200.000 dolara mesečno od oktobra 2017. do februara 2018. za sve, od plaćanja Poršea, stomatoloških zahvata, podizanja gotovine i luksuznih hotelskih soba – za koje je Bajden priznao da je u njima koristio drogu i žurke.

Hanter se takođe borio da održi u toku višestruke hipoteke, alimentaciju i plaćanja alimentacije svojoj bivšoj ženi.

Stvari su postale toliko loše da je holivudski advokat Kevin Morris, koji je počeo da savetuje Hantera 2020. godine, dogovorio da isplati oko 2 miliona dolara dugovanja Poreznoj upravi (za koju pravni stručnjaci kažu da Hantera ne oslobađa krivične odgovornosti, niti da nužno briše njegove dugove ).

Analitičar NBC Newsa Chuck Rosenberg, bivši zvaničnik Ministarstva pravde, rekao je da bi se Bajdenovo plaćanje onoga što duguje moglo čak smatrati priznanjem krivičnih dela. Neplaćanje poreza dugi niz godina, umesto jedne ili dve, rekao je Rosenberg, pomaže u utvrđivanju namere.

Plaćanje računa, rekao je Rosenberg, moglo bi pomoći Bajdenu ako se suoči sa kaznom i „ublaži deo štete, ali to ne poništava zločin. To bi bilo kao vraćanje novca banci koju ste opljačkali. I dalje si opljačkao banku.” -NBC News

Prema izveštaju Senata GOP-a o Hanterovim finansijama , CEFC je bila jedna od tri firme uključene u određene transakcije koje su bile “među onima koje su identifikovane kao potencijalni napori da se ulože sredstva”.

Hunter je takođe radio za saradnika Jianminga Patricka Hoa (bliskog prijatelja Vuka Jeremića) , koji je osuđen u američkom saveznom sudu za mito u vezi sa naftnim poslovima u Čadu i Ugandi počevši od septembra 2014. Porota je utvrdila da je Ho – dok je bio zaposlen u CEFC-u – podmićivao ili pokušavao da podmiti zvaničnikeu iznosu od 2 miliona dolara , a osuđen je na tri godine zatvora u martu 2019.

VUK JEREMIĆ UMEŠAN U MEĐUNARODNI KRIMINAL: Patrik Ho mu pred hapšenje dao  1,7 miliona dolara!

Bajden je negirao bilo kakvu nezakonitu aktivnost i kaže da “potpuno sarađuje” sa federalnom istragom u Delaveru.

“I apsolutno sam siguran, 100 posto siguran,” rekao je Hanter, “da ću na kraju istrage biti očišćen od bilo kakvog krivičnog dela.”

NultaTačka