Sve vesti Svet

Stoltenberg: NATO će dati veću podršku BIH i Gruziji, i veliku pomoć Ukrajini zbog bitke u Donbasu

Stoltenberg: NATO će dati veću podršku BIH i Gruziji, i veliku pomoć Ukrajini zbog bitke u Donbasu

Zemlje članice NATO saglasile su se danas da pojačaju podršku Ukrajini i obezbediće širok spektar oružanih sistema toj zemlji, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg nakon sastanka na visokom nivou u Briselu.

Stoltenberg je novinarima rekao i da je dogovoreno da se učini više kako bi se pomoglo ostalim partnerima i obezbedila njihova sposobnost da se brane, što uključuje i Bosnu i Hercegovinu i Gruziju, prenose svetski mediji.

Objasnio je da bi za BiH mogao da se razvije novi paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta, a da bi pomoć bila “prilagođena, vođena potražnjom i pružena uz punu saglasnost zainteresovanih zemalja”.

Stoltenberg je ukazao na to da je NATO Ukrajini pružio značajnu podršku u opremi i obučio desetine hiljada ukrajinskih snaga u godinama pre ruske operacije, kao i da je nakon toga pružio dalju pomoć.

Prema njegovim rečima, očekuje se pomeranje fronta na istok Ukrajine.

“Ono što vidimo je rusko pregrupisavanje i repozicioniranje svojih snaga koje se kreću iz severne Ukrajine, ali u isto vreme pomeraju te snage na istok i očekujemo veliku bitku u Donbasu. I to je razlog zašto su saveznici danas takođe istakli hitnost pružanja veće podrške Ukrajini”, rekao je Stoltenberg.

To je, kako je rekao, i razlog zašto saveznici nameću velike sankcije Putinu i Rusiji.

Naveo je i da je poziv ukrajinskom ministru spoljnih poslova Dmitru Kulebi na samit NATO jedan od načina na koji Alijansa potrebe Ukrajine drži na vrhu svoje agende.

MARIO ZNA i DRAGAN VUJIČIĆ- Imaju TRI virusa spremna za JESEN- Bajdena će zameniti Mišel Obama

Nulta Tačka/Novosti