Sve vesti Tehnologija

Stručnjaci za tehnologiju tvrde da bi veštačka inteligencija uskoro mogla početi da razmišlja sama za sebe

Stručnjaci za tehnologiju tvrde da bi veštačka inteligencija uskoro mogla početi da razmišlja sama za sebe
Pisao Elena Vuk

Suosnivač laboratorije za istraživanje veštačke inteligencije(AI) sa sedištem u San Francisku je u objavi na Tviteru ove nedelje objavio da bi “današnje najveće neuronske mreže” već mogle biti “pomalo svesne”.

Ilia Sutskever iz OpenAI-a nije objasnio na koji sistem ili sisteme misli, niti kako tačno definiše “pomalo svesno”.

Moguće je da je mislio na OpenAI-jev GPT-3 – napredni sistem za obradu jezika razvijen za prevođenje, odgovaranje na pitanja i popunjavanje reči koje nedostaju.

Sutskeverov kriptični tvit brzo je izazvao debatu među stručnjacima na tom polju, a većina je ostala skeptična prema toj ideji. Optužujući istraživača OpenAI za “trolovanje”.

Tobi Valš, profesor veštačke inteligencije(AI) na Univerzitetu Novog Južnog Velsa (UNSW) u Sidneju, odgovorio je u tvitu rekavši da „svaki put kada se takvi spekulativni komentari emituju, potrebni su meseci truda da se razgovor vrati na više nivoe realnosti i pretnje koje predstavlja sama tehnologija AI-a.”

Sutskevera je optužio Tomasa Dieterika, profesor kompjuterskih nauka na Državnom univerzitetu u Oregonu, za “trolovanje”, i izjavio, “ako je svest sposobnost da se razmišlja o sebi i da se modeluju misli, ja još uvek nisam video takvu sposobnost.”

Stručnjak za tehnologiju dubokog učenja, Valentino Zoka, složio se s Dieterikom, izjavivši da je tvrdnja da je veštačka inteligencija svesna samo “intenzivan publicitet”. Dok je stručnjak za testiranje softvera Majkl Bolton podrugljivo tvitao: “Možda je Ilia Sutskever pomalo pun toga.”

Sutskever, koji je suosnivač OpenAI-a s Ilonom Maskom i sadašnjim izvršnim direktorom Semom Altmanom, dugo je imao slabu tačku na takozvanu veštačku opštu inteligenciju, koja se odnosi na veštačku inteligencija koja će navodno jednog dana raditi s nadljudskim kapacitetima.

Prema Daily Mail-u, istraživač je jednom tvrdio da ova vrsta napredne AI može ili rešiti “sve probleme na svetu” ili utrti put za super-diktaturu.

VELIKI INTERVJU SA PROF. DR BRANIMIROM NESTOROVIĆEM!

Nulta Tačka/RT