Sve vesti Svet

“STRUKA” NE ZNA KAKO JE OVO MOGUĆE?! JUŽNA KOREJA DOSTIGLA REKORDAN BROJ NOVOZARAŽENIH IAKO JE JEDNA OD NAJVAKCINISANIJIH DRŽAVA NA SVETU

Pisao Elena Vuk

Kako se Omricon histerija širi po svetu, tako sve zemlje, a pogotovo one najvakcinisanije, ponovo dostiži ili čak prelaze svoje rekordne brojeve novozaraženih. Dnevni broj slučajeva koronavirusa u Južnoj Koreji popeo se na novi maksimum u četvrtak, jer su vlasti na dve nedelje zaustavile izuzeće od karantina za potpuno vakcinisane putnike u pokušaju da se odbiju od varijante Omicron.

Korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA) prijavila je 5.266 slučajeva za sredu, dan nakon što se dnevni broj popeo iznad 5.000 po prvi put zbog zabrinutosti zbog naglog porasta broja pacijenata sa teškim simptomima.

Južna Koreja će od petka zahtevati 10-dnevni karantin za sve dolazne putnike u trajanju od dve nedelje, zaustavljajući izuzeća koja su ranije data potpuno vakcinisanim osobama, saopštio je KDCA.

Mera je usledila nakon što je Južna Koreja potvrdila svojih prvih pet slučajeva Omicron varijante kasno u sredu, uključujući potpuno vakcinisan par koji je stigao prošle nedelje iz Nigerije, a zatim dva člana njihove porodice i prijatelja.

Vlada ograničava dolaske iz osam zemalja, uključujući Južnu Afriku, gde je varijanta prvi put navodno identifikovana. Sada će na listu dodati Nigeriju, od petka, dok će od subote obustaviti direktne letove iz Etiopije, saopštio je KDCA.

“Na neravnom smo putu prema postepenom oporavku normalnosti, a rizici od nove varijante Omicrona rastu”, rekao je predsednik Moon Jae-in na sastanku sa hrišćanskim grupama u četvrtak.

Zemlja je u potpunosti vakcinisana gotovo 92 posto odraslih i sada se fokusira na vakcinaciju dece i dopunski program, ali stručnjaci su upozorili da bi slučajevi mogli nastaviti rasti zbog širenja potencijalno zaraznije varijante.

Broj slučajeva je naglo porastao otkako su ograničenja na distanciranje ublažena prošlog meseca, a vlada je ove nedelje odustala od planova za dalje ublažavanje zbog rastućih opterećenja na njen zdravstveni sistem zbog porasta hospitalizacije i stope smrtnosti, kao i zbog zabrinutosti Omicrona.

Podaci KDCA pokazuju da je broj teških slučajeva porastao na rekordnih 733, a 90% kreveta u jedinicama intenzivne nege u širem području Seula je zauzeto, a 915 pacijenata čeka na prijem.

Ukupan broj zaraženih porastao je na 457.612, uz 3.705 smrtnih slučajeva.

Nulta Tačka/Reuters