Sve vesti Svet

STUDIJA DOKAZUJE DA SU VAKCINE PROTIV COVID-a MNOGO MANJE EFIKASNE NEGO ŠTO JE PREZENTOVANO

Najveće istraživanje koje je do sada ispitalo efikasnost vakcina protiv COVID-a, upravo su objavili Univerzitet u Oksfordu i britanska Kancelarija za nacionalnu statistiku, pa nije iznenađujuće što je otkriveno da su stope efikasnosti za Pfizer i Modernu znatno niže od 90%. Stope su prvi put objavljene u početnim kontrolisanim ispitivanjima.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Prema studiji, čiji je preprint objavljen u četvrtak, vakcine Pfizer, Moderna i AstraZeneca i dalje nude “dobru” zaštitu od novih infekcija, a njihova efikasnost je smanjena u poređenju sa Alfom. Iako dve doze bilo koje vakcine i dalje pružaju „bar isti nivo zaštite kao što su imale osobe koje su preležale COVID-19“, oni koji su vakcinisani nakon što su već bili zaraženi pokazali su još veći nivo zaštite od onih koji nisu bili zaraženi i samo su primili vakcine, ili su bili zaraženi, ali nisu primili vakcine.

“Ovde vidimo stvarne podatke o performansama dve vakcine, a ne podatke o kliničkim ispitivanjima, a svi skupovi podataka pokazuju kako je Delta varijanta umanjila efikasnost vakcine Pfizer i AstraZeneca”, rekao je Simon Clarke , vanredni profesor ćelijske mikrobiologije na Univerzitetu u Reading-u.

Uprkos svemu ovome, čak i nakon što su primili dve doze, oni zaraženi Deltom pokazali su mnogo veće maksimalne nivoe virusa od onih zaraženih Alfa varijantom, ili nekom drugom varijantom.

Studija je takođe istakla razlike između vakcina: na primer, Moderna vakcina je imala „sličnu ili veću efikasnost“ protiv Delta varijante kao pojedinačna doza nego druge vakcine. I dok su vakcine Pfizer-a i Moderne pokazale veću početnu efikasnost u borbi protiv infekcije nego vakcina AstraZeneca, ova premija zaštite se značajno umanjuje nakon samo 4-5 meseci.

Izvor: Bloomberg

Podaci su takođe pokazali da Delta povećava prenosivost više od drugih vrsta COVID-a, čak i među vakcinisanima, što potkrepljuje nedavnu procenu američkog CDC-a.

Rezultati izazivaju veću sumnju u mogućnost postizanja imuniteta stada vakcinacijom, rekla je Sarah Walker, profesor medicinske statistike i epidemiologije na Oksfordu, koja je pomogla u vođenju studije. To nije baš iznenađenje.

Konačno, jedan važan deo zagonetke koji još uvek nedostaje su podaci koji se odnose na hospitalizacije i teške slučajeve COVID-a, kaže Penny Ward, gostujući profesor farmaceutske medicine na Kraljevskom koledžu u Londonu, koja nije bila uključena u studiju, i govorila je za Bloomberg o njenim rezultatima. Moguće je da bi nalazi mogli da podrže „unakrsnu vakcinaciju“ različitim vrstama vakcina, što bi moglo ponuditi sveobuhvatniju zaštitu, rekla je ona.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”