Sve vesti Svet

Studija: Jedna petina triput vakcinisanih Šveđana zaražena je Omikronom u roku od dva meseca

Studija: Jedna petina triput vakcinisanih Šveđana zaražena je Omikronom u roku od dva meseca

Kako su zaključili istraživači iz bolnice Danderid u Švedskoj, Omikron soj efikasno izbegava antitela. Dok je većina ispitanih pacijenata imala samo blage simptome, mogli su prenesu infekciju drugima tokom devet dana.

Više od jedne od pet osoba bilo je pozitivno na Omikron soj virusa u roku od dva meseca od primanja treće doze ili dopunske vakcine, pokazuje nova švedska studija.

Studija je deo velikog projekta COMMUNITY u bolnici Danderid koji ima za cilj ispitivanje i upoređivanje imuniteta nakon infekcije COVID-19 i nakon vakcinacije. Tokom ove faze studije, 375 bolničkog osoblja je redovno testirano PCR testom, bez obzira na simptome.

„Omikron zaobilazi antitela. Vidimo da su oni koji su se zarazili imali jednako visok nivo antitela kao i oni koji se nisu zarazili“, rekla je Šarlot Talin, pomoćnica glavnog lekara i vođa istraživanja, nacionalnoj televiziji SVT. Mnogi od onih koji su na kraju bili pozitivni imali su različite simptome od blagih do nikakvih, a ipak su imali visok nivo virusa. Više od polovine učesnika bilo je pozitivno 11 dana i ostali su zarazni do devet dana.

„Ovo je prvi put da je bilo moguće pratiti nivoe prisutnosti virusa u disajnim putevima tokom tekuće infekcije Omikronom, i bilo je iznenađujuće da su mnogi ostali pozitivni tako dugo i imali tako visok nivo virusa iako su tek primili treću dozu“, rekla je Šarlot Talin.

Na pitanje da li se i dalje isplati vakcinisati se kada nivoi zaštite koji su proizvođači vakcina obećavali u početku očigledno nisu u skladu sa tim, Thalin je ostala pri stanovištu da vakcina i dalje štiti od ozbiljnih bolesti, dok Omikron može biti opasan kako za nevakcinisane, tako i za starije i rizične grupe koje su vakcinisane.

„I u velikoj shemi stvari, želimo da smanjimo širenje infekcije jer što je širenje infekcije veće u dobro vakcinisanoj populaciji, veći je rizik da dobijemo nove mutacije i nove sojeve virusa“, zaključila je Thalin.

Švedska ima ukupnu stopu vakcinacije od preko 73 posto, što je daleko iznad stope u svetu koja je ispod 59 posto.

Od početka pandemije krajem 2019., COVID-19 je razvio brojne sojeve različite stope smrtnosti, zarazivši 494 miliona ljudi širom sveta i rezultirajući sa preko šest miliona smrtnih slučajeva. Zbog različitih politika koje se primenjuju, različiti delovi sveta su trenutno u različitim fazama pandemije. Dok je većina zapadne Evrope ukinula ograničenja i ponovo se otvara, Kina zadržava svoju politiku nulte tolerancije COVID-a i nastavlja da nameće blokade.

MARIO ZNA i DRAGAN VUJIČIĆ- Imaju TRI virusa spremna za JESEN- Bajdena će zameniti Mišel Obama

Nulta Tačka/InfoWars