Sve vesti Svet

Studija kaže da bi NUKLEARNI RAT izazvao novo apokaliptično ledeno doba

Studija kaže da bi NUKLEARNI RAT izazvao novo apokaliptično ledeno doba

Nova studija kaže da bi nuklearni rat prouzrokovao pad globalnih temperatura za oko 7 stepeni Celzijusa, što bi izazvalo „malo nuklearno ledeno doba“ koje bi dovelo do masovne gladi.

Studija, koju su sproveli istraživači sa Državnog univerziteta Luizijane u Baton Ružu, upozorila je da bi nuklearni sukob razorio svetske okeane, a posledice bi se osećale hiljadama godina.

Bilo kroz namerni čin rata, slučajnu detonaciju ili hakerski napad, detonacija nuklearnog arsenala bilo gde u svetu bi se proširila u gornju atmosferu i uticala na sve na planeti.

„U svim simuliranim scenarijima istraživača, nuklearne vatrene oluje bi izbacile čađ i dim u gornju atmosferu koja bi blokirala sunce, što bi rezultiralo propadanjem useva širom sveta“, pokazalo je istraživanje.

„U prvom mesecu nakon nuklearne detonacije, prosečne globalne temperature bi pale za oko 7 stepeni, što je veća promena temperature nego u poslednjem ledenom dobu.

Morski led koji se brzo širi bi tada blokirao velike luke, poput onih koje se nalaze u Pekingu, Kopenhagenu i Sankt Peterburgu, osakaćujući glavne globalne brodske puteve i sprečavajući uvoz hrane u megagradove poput Šangaja.

Nemačka hoće da bude stalna članica SB UN: Podržite našu kandidaturu

„Nagli pad svetlosti i temperature okeana, posebno od Arktika do severnog Atlantika i severnog Tihog okeana, ubio bi morske alge, koje su osnova mreže morske hrane, stvarajući u suštini glad u okeanu. Ovo bi zaustavilo većinu ribolova i akvakulture“, pokazala je studija.

Naučnici su otkrili da bi nuklearni rat između SAD i Rusije doveo do požara koji bi izbacio „više od 150 milijardi kg dima i crnog ugljenika koji apsorbuje sunčevu svetlost u gornju atmosferu“.

„Možemo i moramo, međutim, učiniti sve što možemo da izbegnemo nuklearni rat. Previše je verovatno da će efekti biti globalno katastrofalni“, zaključili su naučnici.

Studija je objavljena u recenziranom časopisu AGU Advances.

Kao što smo ranije istakli, posebna studija koju je sproveo Univerzitet Rutgers otkrila je da bi nuklearni rat između Sjedinjenih Država i Rusije prouzrokovao da dve trećine planete umre od gladi u roku od dve godine.

5 milijardi ljudi bi stradalo, prvenstveno kao rezultat nuklearnih detonacija koje bi izazvale ogroman pakao i koje ubacuju čađ u atmosferu koji blokira sunce i uništava useve.

Posle upozorenja Vladimira Putina da je Rusija spremna da upotrebi svoj nuklearni arsenal za odbranu svog teritorijalnog integriteta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da planeta ulazi u „veliki svetski sukob” koji bi mogao da se dogodi u naredna dva meseca.

Nulta Tačka/InfoWars