Sve vesti Svet

Studija koja se krije: Tradicionalna kineska medicina efikasna u lečenju blagih slučajeva Covid-19

Studija koja se krije: Tradicionalna kineska medicina efikasna u lečenju blagih slučajeva Covid-19

Kliničko ispitivanje u inostranstvu pokazuje da su granule Jinhua Kinggan, tradicionalna kineska medicina, efikasne u lečenju blagih slučajeva Covid-19, prema studiji objavljenoj ranije ove nedelje.

U radu objavljenom na medRxiv, onlajn izdavaču preliminarnih nalaza medicinskog istraživanja, navodi se da je istraživanje u avgustu na 300 volontera u pakistanskoj bolnici pokazalo efikasnost u lečenju blagih oblika bolesti.

Učesnici studije, svi odrasli Pakistanci sa blagim simptomima, nasumično su raspoređeni da primaju ili 5 g Jinhua Kinggan ili placebo granule tri puta dnevno tokom 10 dana. Učesnici su podeljeni u dve grupe od po 150 pacijenata. Ukupno 256 pacijenata je završilo studiju, 129 je uzimalo Jinhua Kinggan, a 127 placebo.

Tretman korišćenja Jinhua Kinggan pokazao je veću kliničku efikasnost od 82,67 odsto nakon 10 dana, u poređenju sa placebo grupom od 10,74 odsto, otkrili su istraživači.

Jinhua Kinggan, ponekad poznat kao JHKG, sastoji se od 12 sastojaka uključujući biljku kozokrvina, koren bajkalske lubanje i slatku biljku pelina.

Medijan vremena za oporavak od simptoma povezanih sa Covid-19, uključujući kašalj, upalu grla, dispneju, glavobolju, začepljenje nosa, umor i mijalgiju, bio je „kraći u JHKG grupi“ u poređenju sa placebo grupom, rekli su istraživači.

Studiju je sproveo multinacionalni tim sa Univerziteta u Karačiju i bolnice Indus u Karačiju; Kineski univerzitet u Hong Kongu (Šenžen); Škola kineske medicine Baptističkog univerziteta u Hong Kongu; i Pekinška bolnica tradicionalne kineske medicine na Medicinskom univerzitetu Capital.

Ali tim je priznao da studija nije uključivala pacijente sa teškim osnovnim zdravstvenim stanjima, grupu koja se suočava sa većim rizikom od progresije bolesti Covid-19.

Istraživanje je deo napora Pekinga da dokaže međunarodnoj zajednici koliko tradicionalna kineska medicina TCM može biti efikasna u lečenju Covid-19. TCM se široko koristi u kontinentalnoj Kini za lečenje Covid-19, često u kombinaciji sa zapadnom medicinom.

Od početka 2020. godine, Jinhua Kinggan je jedan od tri načina TCM-a koji je preporučen za upotrebu u nacionalnoj standardnoj terapiji za Covid-19 u kontinentalnoj Kini. Lianhua Kingven i Ksuebijing su druga dva.

U januaru je Peking poslao delegaciju da se sastane sa šefom Svetske zdravstvene organizacije Tedrosom Adhanomom Gebrejesusom u Ženevi kako bi predstavila izveštaj o upotrebi TCM u lečenju Covid-19.

Vrhunski stručnjak za TCM prošle nedelje je takođe predložio masovnu distribuciju leka kao tretmana za ljude u Šangaju za borbu protiv varijante Omicron.

Skoro 80 odsto njih je u stabilnom stanju nakon TCM tretmana i konačno su otpušteni iz bolnica nakon oporavka.

Zhang Boli, Univerzitet Tianjin

U intervjuu državnom emiteru CGTN 10. maja, Zhang Boli, poslanik Nacionalnog narodnog kongresa i šef Univerziteta tradicionalne kineske medicine u Tianjinu, rekao je: „Mi smo sproveli tretman tradicionalne kineske medicine u velikom obimu… za pacijente kao što su bliski kontakti, sekundarni kontakti i naše medicinsko osoblje”.

Zhang, koji je uveliko učestvovao u naporima za suzbijanje Covid-19 u Kini, veruje da intervencija TCM-om može pomoći starijim osobama u borbi protiv koronavirusa i potpuno ih oporaviti ubrzo nakon toga. „Skoro 80 odsto njih je u stabilnom stanju nakon lečenja TCM-om i konačno su otpušteni iz bolnica nakon oporavka“, rekao je on.

SZO je snažno preporučila Pakslovid kompanije Pfizer za lečenje Covid-19. Iako je Peking odobrio oralno primenjen lek za domaću upotrebu, nada se da će videti napredak u razvoju sopstvenog oralnog leka za ovu bolest.

U sredu je prva klinička studija kineskog antivirusnog oralnog leka protiv Omikrona – VV116 – objavljena u časopisu Emerging Microbes and Infections.

Istraživači su rekli da VV116 može efikasno da leči pacijente zaražene varijantom Omicron koji imaju blage simptome u ranim fazama. Međutim, lek bi trebalo da se primeni u prvih pet dana od infekcije.

VV116 je oralni kandidat – nukleozid protiv Sars-CoV-2 koji su zajednički razvili Šangajski institut Materia Medica Kineske akademije nauka i Institut za virusologiju Vuhan. Lek je odobren za lečenje Covid-19 u Uzbekistanu i proučava se u nekoliko kliničkih ispitivanja faze 3 koja su uključivala pacijente sa ovom bolešću.

Najnovije istraživanje imalo je koautorstvo kineskog epidemiologa Zhang Venhong, koji vodi stručni panel za kontrolu i lečenje Covid-19 u Šangaju.

Sprovedena u martu, studija je uključivala hospitalizovane pacijente sa Covid-19. Većina je imala blage simptome, a 89 odsto je vakcinisano sa jednom ili više doza. U grupi VV116, učesnici su primali 300 mg VV116 oralno svakih 12 sati tokom pet dana.

Rezultati su pokazali da je 60 pacijenata koji su primili VV116 u roku od pet dana od prvog pozitivnog testa imalo kraće vreme aktivnosti virusa od 76 članova kontrolne grupe. Oni u grupi VV116 proveli su u proseku 8,56 dana da bi bili negativni na Covid-19, za razliku od 11,13 dana za kontrolnu grupu. Ni u jednoj grupi nisu prijavljene ozbiljne neželjene reakcije.

MARIO ZNA i dr BORISLAV ANTONIJEVIĆ- Nova HISTERIJA- Za 24h SZO i Klaus Švab otvaraju VRATA PAKLA

Nulta Tačka/YahooNews