Studija: Nitrati u vodi iz slavine i flaširanoj vodi predstavljaju rizik od raka prostate
Konzumacija flaširane vode ili vode iz slavine koja sadrži nitrate tokom života može postati faktor rizika za rak prostate, pokazalo je špansko istraživanje.
Studiju, objavljenu u Environmental Health Perspectives u sredu, vodio je Institut za globalno zdravlje Barselone (ISGlobal). Razmotrila je vezu između nitrata i trihalometana (THM) i rizika od raka prostate. I nitrati i THM su neki od najčešćih zagađivača u vodi za piće. Nitrati u vodi za piće su rezultat đubriva i stajnjaka iz stočarstva ispranih padavinama u reke i vodonosne slojeve, dok su THM nusproizvodi dezinfekcije vode.
Istraživački tim je proučavao 697 slučajeva raka prostate između 2008. i 2013. godine, uključujući 97 agresivnih tumora, rekao je ISGlobal. Kontrolnu grupu činilo je 927 muškaraca starosti od 38 do 85 godina koji u to vreme nisu imali dijagnozu raka.
Pridružite nam se – https://t.me/nultatacka
Tim je zatim procenio prosečnu izloženost nitratima i THM kod svih pojedinaca od 18 i više godina. Analiza je otkrila da je veći unos nitrata povezan sa rakom prostate.
Utvrđeno je da osobe koje su klasifikovane kao osobe koje unose više nitrata vodom imaju 1,6 puta veću verovatnoću da razviju rak prostate srednjeg ili niskog stepena. Takođe je bila tri puta veća verovatnoća da će razviti agresivni tumor prostate u poređenju sa osobama sa nižim unosom nitrata.
„Predloženo je da agresivni karcinomi prostate, koji su povezani sa lošijom prognozom, imaju različite osnovne etiološke uzroke od spororastućih tumora sa indolentnim tokom, a naši nalazi potvrđuju ovu mogućnost“, rekla je istraživačica ISGlobal Carolina Donat-Vargas u saopštenju za štampu.
Efekti ishrane
Studija je takođe otkrila da je veza između konzumacije nitrata i raka prostate bila samo među muškarcima koji su u svojoj ishrani imali nizak unos vlakana, vitamina C, voća i povrća.
Među učesnicima koji su konzumirali manje od 11 grama vlakana dnevno, utvrđeno je da je veći unos nitrata povećao verovatnoću raka prostate za 2,3 puta.
Nasuprot tome, među pojedincima koji su konzumirali više od 11 grama vlakana, veći unos nitrata nije bio povezan sa većom verovatnoćom raka prostate.
„Antioksidansi, vitamini i polifenoli u voću i povrću mogu inhibirati stvaranje nitrozamina – jedinjenja sa kancerogenim potencijalom – u stomaku“, rekao je Donat-Vargas.
👉 10 pravila propagande https://t.co/mILCs5Rj7R
— Nulta Tačka (@ProdukcijaNT) March 13, 2023
„Štaviše, vitamin C je pokazao značajnu antitumorsku aktivnost. A vlakna, sa svoje strane, imaju koristi za crevne bakterije, koje štite od toksičnih materija dobijenih iz hrane, uključujući nitrozamine.
Rak prostate je najčešći rak među muškarcima u Španiji, koji čini 22 odsto svih tumora dijagnostikovanih u ovoj demografskoj grupi.
Rak prostate u SAD, nizak rizik od vitamina D
Američko društvo za rak (ACS) procenjuje da će ove godine biti oko 288.300 novih slučajeva raka prostate u Sjedinjenim Državama, sa 34.700 smrtnih slučajeva. Procenjuje se da oko 1 od 8 muškaraca ima dijagnozu raka prostate tokom svog života.
Stariji muškarci i crnci koji nisu latinoamerikanci imaju veću verovatnoću da razviju rak prostate, prema ACS-u. Oko 6 od 10 slučajeva se identifikuje među muškarcima starijim od 65 godina, dok je rak ređi kod muškaraca mlađih od 40 godina.
Studija iz 2017. otkrila je vezu između niskog nivoa vitamina D i raka prostate. Utvrđeno je da muškarci koji su imali manjak vitamina D imaju agresivniji rak prostate tokom operacije.
„Muškarci sa tamnom kožom, malim unosom vitamina D ili malom izloženošću suncu treba da se testiraju na nedostatak vitamina D kada im se dijagnostikuje povišen PSA ili rak prostate. Tada bi nedostatak trebalo ispraviti suplementima“, rekao je Adam Marfi, docent urologije na Univerzitetu Northwestern i glavni istraživač u toj studiji.
Ranije istraživanje Marfija i njegovih kolega otkrilo je da će crnci koji žive u područjima sa slabom sunčevom svetlošću verovatno imati do 1,5 puta veći nedostatak vitamina D u poređenju sa belcima.