Studije pokazuju da bi kuhinjska so mogla pomoći u borbi protiv raka
Može li nešto tako uobičajeno kao kuhinjska so biti ključ za unapređenje lečenja raka? Nedavna istraživanja nude iznenađujuću i obećavajuću ulogu kuhinjske soli u jačanju sposobnosti imunog sistema da se bori protiv raka, kažu istraživači.
Dve nove studije, objavljene 28. avgusta u časopisu Nature Immunology, otkrivaju da povećani nivoi soli mogu značajno povećati sposobnost imunoloških ćelija da ubijaju rak.
Jedna od dve studije je takođe pokazala da su miševi koji su konzumirali ishranu sa visokim sadržajem soli takođe imali smanjenu veličinu tumora kao rezultat.
„Bili smo veoma iznenađeni kada smo videli da je so umesto toga poboljšala njihovu snagu, metabolizam i funkciju ubijanja i da je to takođe smanjilo rast tumora u [mišjem] modelu“, rekla je dr Kristina Zielinski, glavni autor jedne od studija, za The Epoch Times u e-poruci.
„Pokazalo se da je so iznenađujuće jednostavan [ali] zanemaren faktor“ u jačanju efikasnosti ćelija koje ubijaju kancer, dodala je Zielinski, koja je takođe na katedri za imunologiju infekcija na Univerzitetu Fridrih Šiler u Jeni, u Nemačkoj.
Dok istraživanja sugerišu da bi pristup zasnovan na soli mogao da postane dragoceno sredstvo za poboljšanje lečenja raka, istraživači su u izjavi za štampu rekli da ne preporučuju konzumaciju više soli kod ljudi kako bi se aktivirao imuni odgovor protiv raka.
Profesor Duško Kuzović za Nultu Tačku o pravim razlozima Makronove posete Srbiji, novom ponižavanju naroda i krivičnim delima koje sprovodi sam režim predvođen Vučićem https://t.co/SkjcVtQDv5
— Nulta Tačka (@NultaTackaSrb) August 30, 2024
So poboljšava T ćelije ubice
Istraživači sa Lajbnicovog instituta za istraživanje prirodnih proizvoda i biologiju infekcija – Institut Hans Knel otkrili su da natrijum, komponenta kuhinjske soli, može značajno povećati aktivnost T ćelija. T ćelije su vrsta imunoloških ćelija koje se bore protiv raka.
T ćelije ubice, posebno CD8+ T ćelije, neophodne su za identifikaciju i uništavanje ćelija raka. Oni prepoznaju ćelije raka po njihovim proteinima raka i oslobađaju toksične supstance da ih direktno ubiju.
Studija koju je vodila Zielinski pokazala je da tumori raka dojke kod ljudi imaju veći nivo natrijuma u poređenju sa zdravim tkivom, a dodavanje soli pomoglo je T ćelijama u borbi protiv raka, što je dovelo do boljih stopa preživljavanja pacijenata.
T ćelije tretirane solju su takođe dodane tumorima u ćelijskim kulturama i kod miševa. Istraživači su otkrili da so pomaže T ćelijama da bolje koriste šećer i aminokiseline, što rezultira boljom sposobnošću da eliminišu tumorske ćelije.
„Uspeli smo da pokažemo da natrijum poboljšava imuni odgovor CD8+ T ćelija“, rekao je Chang-Feng Chu, koautor studije u saopštenju za štampu.
Dalji eksperimenti su pokazali da su se „tumori pankreasa smanjili kod miševa nakon što smo im ubrizgali T ćelije prethodno tretirane solju“, rekao je Chu. So je poboljšala metabolizam T ćelija i nivo energije aktiviranjem posebne pumpe na T ćelijama.
„Ova pumpa poboljšava unos kalcijuma u ćelije, pokrećući signale koji podstiču aktivaciju CD8+ T ćelija“, dodala je Zielinski.
Ishrana sa visokim sadržajem soli smanjuje tumore kod miševa
Odvojena studija istraživačke bolnice IRCCS Humanitas, u Italiji, koju je vodio Enriko Lugli, otkrila je da dodavanje soli u ćelijske kulture može probuditi T ćelije, povećavajući njihovu dugovečnost i antitumorsko delovanje.
Miševi hranjeni ishranom sa visokim sadržajem soli takođe su imali smanjen rast tumora zbog poboljšane aktivnosti T-ćelija, otkrili su istraživači.
Lugli je u saopštenju za štampu naveo da dodavanje soli sprečava prebrzo iscrpljivanje ćelija. Takođe poboljšava metabolizam i energiju T ćelija, čineći ih efikasnijim protiv raka.
Istraživači su otkrili da je dodavanje soli T ćelijama izazvalo sličan efekat kao izlaganje ćelija imunoterapijskim lekovima koji su pojačali njihovu aktivnost.
Koautor studije, onkolog i istraživač Agnese Losurdo, rekla je u saopštenju za štampu da je viši nivo natrijuma u krvi povezan sa boljim odgovorom na imunoterapiju raka.
Međutim, autori su rekli da dijeta sa visokim sadržajem soli „nije lako preporučljiva za ljude zbog posledica koje može imati na kardiovaskularni sistem“.
Oni su predložili da umesto toga, T-ćelije mogu biti izložene visokim nivoima soli u kratkom vremenskom periodu pre nego što se transplantiraju pacijentima kao oblik terapije raka.
„Naši rezultati pokazuju da natrijum hlorid značajno utiče na funkcionalnost CD8 T limfocita, ključnih ćelija u antitumorskim odgovorima“, rekao je Lugli.
Prema timu, iako su ovi nalazi obećavajući, oni moraju biti potvrđeni u kliničkim uslovima.
Oprez je ključan
Ovi nalazi doprinose rastućem broju dokaza koji sugerišu da so pojačava imuni odgovor tela na ćelije raka. Studija iz Belgije iz 2019. godine pokazala je da ishrana sa visokim sadržajem soli kod miševa usporava rast tumora, u poređenju sa onima koji nisu bili na dijeti sa visokim sadržajem soli.
Međutim, oprez je neophodan. Uprkos ovim obećavajućim rezultatima, Lugli je izjavio da jednostavno povećanje unosa soli u ishrani neće imati iste efekte i može biti štetno.
Nedavno istraživanje sprovedeno ranije ove godine pokazalo je da ljudi koji redovno dodaju so u hranu imaju 41 odsto veći rizik od raka želuca u poređenju sa onima koji retko ili nikada ne dodaju so. Istraživanja takođe pokazuju da prekomerni unos soli može dovesti do kardiovaskularnih bolesti, hronične bolesti bubrega, osteoporoze i raka želuca.
Lugli je dodao da se koristi primećene u studijama odnose na manipulisanje koncentracijama soli van tela kako bi se povećala aktivnost imunih ćelija. Zielinski se slaže, dodajući da je fokus na izlaganju imunih ćelija većoj koncentraciji soli u kontrolisanom okruženju pre nego što ih ubrizgamo pacijentima.
Oba istraživačka tima sada istražuju kako se ovi nalazi mogu prevesti u klinička okruženja kako bi se unapredila imunoterapija.