Sve vesti Svet

Sud blokirao odluku Bajdenove administracije da kažnjava nevakcinisane pripadnike vazduhoplovstva

Sud blokirao odluku Bajdenove administracije da kažnjava nevakcinisane pripadnike vazduhoplovstva

Federalni okružni sud u Ohaju privremeno je blokirao Bajdenovu administraciju u sprovođenju naloga za obaveznu vakcinaciju protiv COVID-19 za hiljade pripadnika američkih vazduhoplovnih snaga koji su ostali nevakcinisani nakon što su se usprotivili vakcinaciji na verskoj osnovi, ali im je odbijen zahtev za izuzeće.

Sudija Okružnog suda SAD Metju Mekfarland, koga je bivši predsednik Donald Tramp imenovao krajem 2019. godine, izdao je privremenu zabranu podnetu u četvrtak sprečavajući Bajdenovu administraciju da preduzme bilo kakve mere najmanje 14 dana protiv bilo kog pripadnika vazduhoplovnih snaga koji je odlučio da ne primi vakcinu protiv COVID-19.

Sudijska presuda takođe daje predmetu „klasni status“, što znači da će privremena zabrana dati olakšanje svim pripadnicima Vazduhoplovstva koji su podneli zahtev za versko izuzeće od naloga za vakcinaciju protiv COVID-19 od 1. septembra 2021. do danas, i potvrđeno im je preko kapelana vazduhoplovstva da imaju iskreno versko uverenje, ali su njihovi zahtevi odbijeni ili još nije postupano po njima. Tužioci su tvrdili da bi takva klasa uključivala preko 12.000 vazduhoplovaca.

Akcija proizilazi iz slučaja podnetog u februaru 2022. kojim se osporava nalog Bajdenove administracije za vakcinaciju protiv COVID-19. Tužioci se sastoje od 18 aktivnih pripadnika vazduhoplovstva koji služe u bazi vazduhoplovstva Rajt-Paterson u Ohaju; Hurlburt Field na Floridi; Randolph Air Force Base u Teksasu; i Vazdušna rezervna baza Dobins u Džordžiji, plus svi članovi koji su ugroženi na sličan način.

„Sud je već izdao preliminarnu zabranu za naših 18 tužilaca“, rekao je advokat u slučaju, Tom Bruns iz advokatske firme Siri & Glimstad, za Epoch Times. „Sud je sada dodelio sertifikat o klasi – i to je vrsta istorijskog trenutka – u celom vazduhoplovstvu, u celoj službi, jer pokriva svakog pripadnika vazduhoplovstva. A sada on kaže: ’Zašto ne bih dao preliminarnu zabranu svim tim ljudima?“

McFarland je napisao u svojoj naredbi u davanju statusa klase:

„Oni se suočavaju sa odvajanjem od vazduhoplovstva i drugim disciplinskim merama. Jedna zabrana bi pružila olakšanje celoj klasi. Zaista, glavna svrha tužbe je da pruži olakšanje kroz jednu zabranu ili deklaratornu presudu. Pošto su optuženi jednoobrazno zadržali politiku verskih primedbi vazduhoplovaca u vezi sa vakcinacijom protiv COVID-19, oni su delovali „na osnovama koje se generalno primenjuju na klasu“.

„Štaviše, definicija klase zahteva da kapelan potvrdi da se verska uverenja avijatičara iskreno izražavaju. Konačno, jedna zabrana bi predloženoj klasi pružila olakšanje koje traže od štete koju će pretrpeti”.

MekFarland je dao zvaničnicima vazduhoplovnih snaga rok do 21. jula da podnesu odgovor „u kojem se navodi zašto ovaj sud ne bi trebalo da izda preliminarnu zabranu za celu klasu“. Takođe je dao mogućnost tužiocima da podnesu odgovor do 25. jula.

Prema podacima Vazduhoplovstva, zaključno sa 11. julom, za više od 6.800 pripadnika službe je odbijen zahtev za versko izuzeće. Samo 104 su dobili odobrenje za izuzeće. U međuvremenu, 834 člana su „administrativno razdvojena“. Prema brojkama, 97,1 odsto Vazduhoplovstva je potpuno vakcinisano, a 0,1 odsto delimično vakcinisano.

MekFarlandova naredba je došla u poslednjem trenutku za neke avijatičare. Mnogi su primili obaveštenja u poslednjoj nedelji, sa datumom njihovog poslednjeg roka, rekao je za Epoch Times jedan vazduhoplovac u vazduhoplovnoj bazi Ofut u Nebraski.

Vazduhoplovstvo je želelo da se slučajevi avijatičara saslušaju pojedinačno, ali u svojoj odluci kojom se dozvoljava status klase, MekFarland je primetio kako Vazduhoplovstvo nije razmatralo svaki slučaj pojedinačno kada je odbijalo zahteve za versko izuzeće.

Nulta Tačka/ZeroHedge