Sve vesti Svet

SUD FLORIDE ODLUČIO: NE MOŽETE NATERATI SVOJE KLIJENTE DA VAM POKAŽU NJIHOV VAKCINALNI STATUS

Pisao Elena Vuk

Sudija na Floridi u četvrtak je presudio protiv lokalne prodavnice koja prodaje opremu za hobiste, koja je od svojih kupaca zahtevala da pre ulaska u radnju pokažu dokaz o vakcinaciji protiv COVID-19 kako bi mogli da kupuju u njihovoj prodavnici u Sarasoti.

Bead Abode radnja, koja se bavi prodajom perla i materijale za izradu nakita, pretežno posluje preko interneta, osim što nude virtuelne časove zanata, zatvorio je svoju prodavnicu u martu 2020. kao odgovor na pandemiju COVID-19 i napisala je na svojoj web stranici da se će se uskoro otvoriti na novoj lokaciji.

Ovo malo privatno preduzeće je prošlog meseca podnelo pravni zahtev sa ciljem da dobije dozvolu da od svojih kupaca zahteva da pokažu dokaz o vakcinaciji protiv COVID-19 ili oporavku od infekcije COVID-19, prenela je novinska agencija WTSP.

Prema sudskim dokumentima do kojih je došla WFLA-TV sa sedištem u Tampi, sudija J. Layne Smith iz okruga Leon odbio je zahtev Bead Abode-a u kojem stoji da državni zakon zabranjuje vakcinalne pasoše.

Odluka Sudije Smith-a poziva se na zakon koji je guverner Floride Ron DeSantis potpisao ranije ove godine, a koji je zabranio vakcinalne pasoše. Zakon kaže da “poslovni subjekat” ne može “zahtevati od pokrovitelja ili kupaca da dostave bilo kakvu dokumentaciju koja potvrđuje vakcinaciju protiv COVID-19 ili oporavak nakon infekcije kako bi dobili pristup poslovnim operacijama u ovoj državi, pristup ili uslugu.”

U odluci sudije dalje se kaže da zakon ne krši poslovno pravo na slobodu govora te se navodi da Bead Abode “može slobodno komunicirati sa svojim klijentima, postavljati im pitanja o njihovom statusu COVID-19.”

Na web stranici Bead Abode u petak je bila postavljena objava: “Želite li nam pomoći u borbi protiv zabrane? Posetite našu stranicu GoFundMe.com za više informacija.” Iako se transparent nije povezivao sa određenom GoFundMe stranicom, akcija prikupljanja sredstava na platformi za grupno financiranje pokrenuta je u petak sa logotipom “Bead Abode” tvrdila je da prikuplja novac za svoj “fond za pravne akcije”. Opis stranice pruža kratak prikaz slučaja “Bead Abode”-a i kaže da će nam donacije “omogućiti da nastavimo borbu za ova važna pitanja osiguravajući dodatnu pravnu pomoć”.

Stranica GoFundMe je postavila cilj od 10.000 dolara, ali od 16 sati po lokalnom vremenu u petak, nije imala ni jednu uplatu.

Nulta Tačka/NewsWeek