Sve vesti Svet

Sud umanjio maksimalnu kaznu za partnerku Džefrija Epštajna, Žislen Maksvel za 10 godina

Sud umanjio maksimalnu kaznu za partnerku Džefrija Epštajna, Žislen Maksvel za 10 godina

Savezni sudija smanjio je maksimalnu zatvorsku kaznu saradnici i partnerki u zličonnu Džefrija Epštajna Ghislaine Maksvel za 10 godina.

Njujorški sudija Alison Nejtan stala je na stranu Maksvelove odbrane prošle nedelje, tvrdeći da su tri od pet Maksvelovih optužbi u vezi sa zaverom da se počini seksualna trgovina bile slične i ponavljajuće.

Sveobuhvatna zavera — koja je, kako je Vlada tvrdila i dokazala na suđenju, koristila jedan ‘priručnik’ za transport i seksualno zlostavljanje maloletnih devojčica – predstavlja jedno krivično delo zavere s više žrtava,” navodi se u odluci.

Međutim, sudija je odbio Maksvelovu žalbu da poništi njene osude za trgovinu ljudima, ukazujući na lažne tvrdnje odbrane o nedostatku dokaza u njenom slučaju.

“Vlada je na suđenju predstavila opsežne iskaza svedoka, više svedoka žrtava i drugih, kao i potkrepljujuće dokumentarne i fizičke dokaze”, navodi se u dokumentima.

Oglasila se porodica zarobljenog Hrvatskog plaćenika u Ukrajini: Situacija je grozna

“Svedočenje i drugi dokazi na suđenju utvrdili su ulogu optuženog u transportu i vrbovanju maloletnih devojčica i korišćenju maske masaže za vršenje seksualnog zlostavljanja.”

Maksvelovoj sada preti maksimalna kazna od 55 godina. Izricanje presude zakazano je za 28. jun.

Osim toga, Maksvelova je premeštena u opštu populaciju Metropolitan Detention Center zatvora u Njujorku nakon što je boravila u samici od njenog hapšenja 2020.

„Konačno ću moći da vidim Ghislaine. Osim nekoliko sekundi uskraćenog razgovora koji sam vodio s njom na pultu suda, nismo imali nikakve značajne interakcije”, rekao je brat Ian Maksvel.

Inače, odluka o smanjenju zatvorske kazne Maksvelovoj objavljena je istog dana kada je procurila informacija o Roe protiv Wejda iz Vrhovnog suda slučaja koji i danas trese Ameriku.

NultaTačka