Sve vesti Svet

SUDIJA U AMERICI DONEO NACIONALNU ZABRANU BAJDENOVE OBAVEZNE VAKCINACIJE

SUDIJA U AMERICI DONEO NACIONALNU ZABRANU BAJDENOVE OBAVEZNE VAKCINACIJE
Pisao Elena Vuk

Federalni sudija kojeg je imenovao Tramp izdao je u petak nacionalnu zabranu kojom se blokira zahtev da se savezni radnici vakcinišu protiv Covid-19.

Federalni savez za medicinsku slobodu, neprofitna organizacija iz Nevade koja se sastoji od hiljada zaposlenih u saveznim agencijama, osnovana da se suprotstavi Bajdenovoj administraciji i njihovoj obavezi da svi moraju biti vakcinisani protiv covid-a, a desetine njenih članova tužile su američkog predsednika Bajdena, sve članove njegovog kabineta i druge savezne zvaničnike decembra 21 u saveznom sudu u Galvestonu.

Tužba je imala za cilj da se ukine direktiva Bele kuće koja se odnosila da federalne agencije zahtevaju vakcine protiv Covid-a od svih svojih zaposlenih i da savezni izvođači učine isto sa svojom radnom snagom ili će se suočiti s gubitkom ugovora s vladom.

TURSKA UKINULA PCR OBAVEZU: NEVAKCINISANI VIŠE NE MORAJU DA SE TESTIRAJU KAKO BI SE SLOBODNO KRETALI

S obzirom da je mandat saveznog izvođača već blokiran zabranom u celoj zemlji, advokat Federalne uprave za medicinsku slobodu Trent McCotter iz vašingtonske firme Boyden Gray & Associates priznao je na preliminarnom saslušanju od 13. januara da veruje da Bajden ima moć prisiliti pripadnike vojske da prime vakcine prema članu II Ustava, ali je tvrdio da se ovlašćenja ne protežu na civile.

„Mislim da nema inherentne naznake prema članu II nad vakcinacijom civilnih službenika“, rekao je McCotter. „I ne mislim da postoji bilo kakva zakonska odredba koja je izvršnoj vlasti zapravo dala ovu vlast. … Možda je posebno pitanje da li bi Kongres to mogao učiniti. Jednostavno ne verujem da su to učinili.”

Advokat Ministarstva pravde James Gillingham osporio je tu tvrdnju. Rekao je da član II daje ovlašćenje predsedniku da nadzire saveznu radnu snagu, i rekao je da je Kongres priznao to donošenjem odeljka 7301 Kodeksa SAD-a, koji kaže: “Predsednik može doneti propise za ponašanje zaposlenih u izvršnoj vlasti.”

“Mislim da je čin vakcinacije definitivno nešto što bi bilo ponašanje i što spada u okvir čak i kongresnog priznanja ove moći”, rekao je Gillignham.

Američki okružni sudija Jeffrey Brown pitao je Gillingham-a koliko daleko predsednik može proširiti svoju odluku.

“Mislim da nismo blizu ivica moći”, odgovorio je Gillingham. „Postojala bi granica. Jednostavno nismo blizu te granice.”

Brown, koga je imenovao bivši američki predsednik Donalda Trampa, takođe je ispitao advokate o tome koliko brzo bi se federalni službenik mogao suočiti s disciplinom zbog nepoštivanja.

Iako su se složili da ne poznaju nijednog državnog radnika koji je još suspendovan ili otpušten, McCotter je rekao da je tužiteljka Keri Divilbiss, zaposlena u Ministarstva poljoprivrede u području Hjustona, primila obaveštenje o suspenziji koja bi mogla biti izvršena već u petak.

Očigledno planirajući svoj nalog da spreči da agencija suspenduje Divilbiss, Brown je rano u petak izdao državnu zabranu protiv ovig obaveza, pozivajući se na nedavnu odluku Vrhovnog suda SAD-a da zadrži još jednu od Uprave za sigurnost i zdravlje na radu koja zahteva od velikih preduzeća da svoje osoblje vakcinišu protiv Covid-19 ili ih prisiliti da se podvrgavaju nedeljnim testovima na virus.

„Sud na početku napominje da se u ovom slučaju ne radi o tome da li ljudi treba da se vakcinišu protiv Covid-19 – sud veruje da bi trebalo“, napisao je Brown. “Ne radi se čak ni o vlasti federalne vlade, koja se pravilno sprovodi, da naloži vakcinaciju svojih zaposlenih. Umesto toga, radi se o tome da li predsednik može, potezom olovke i bez sugestije Kongresa, zahtevati od miliona federalnih službenika da se podvrgnu medicinskim procedurama kao uslov njihovog zaposlenja. To je, prema trenutnom stanju zakona, kako je to nedavno izrazio Vrhovni sud, predaleko.”

Napominjući da vlada nije dala primere da se prethodni predsednik pozivao na vlasti iz člana II da nametne medicinske procedure civilnim saveznim službenicima, Brown je otkrio da je Bajden prekoračio svoja ovlašćenja.

„Čini se da je Kongres u § 7301 ograničio ovlašćenja predsednika u ovoj oblasti na ponašanje na radnom mestu. Ali ako je sud u krivu i predsednik zaista ima vlasti nad ponašanjem civilnih saveznih službenika – na radnom mestu ili van njega – ‘koja je logična tačka zaustavljanja te moći?'”, napisao je sudija, citirajući Šesto veće. Nalog od 5. januara u slučaju osporavanja obaveza.

Ministarstvo pravde pozvalo je Brown-a da ne izdaje zabranu u celoj zemlji jer je većina od oko 50 pojedinačnih tužitelja podnela zahtev za izuzeće iz verskih ili medicinskih razloga od obavezne vakcine. Rečeno je da bi on mogao prilagoditi zabranu za desetak koji su u izjavama pod zakletvom izjavili da ne planiraju tražiti izuzeća.

Ali sudija je utvrdio da krojenje ne bi bilo praktično i da bi bilo nezgrapno s obzirom na veliki broj federalnih službenika koji se protive ovoj obavezi.

“Glavni tužitelj, Federalni savez za medicinsku slobodu, ima više od 6.000 članova raspoređenih u svakoj državi i u gotovo svakoj saveznoj agenciji i aktivno dodaje nove članove”, napisao je on.

Nulta Tačka/CourtHouseNews