Sve vesti Svet

Supruga Asanža otkriva: Džulijana drže u ćeliji sa golim zidovima, razmišlja o mogućnosti samoubistva

Supruga Asanža otkriva: Džulijana drže u ćeliji sa golim zidovima, razmišlja o mogućnosti samoubistva

Supruga osnivača WikiLeaksa, Stella Moris, rekla je novinarima u četvrtak da je 50-godišnjak prebačen u potpuno praznu ćeliju tokom celog vikenda dok su zatvorski čuvari pretraživali njegovu prethodnu ćeliju.

Džulijan Asanž je pretresen i premešten u praznu ćeliju istog dana kada je ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel odobrila njegovo izručenje SAD-u, dodala je ona.

“Zatvor je stalno poniženje, ali ono što se dogodilo u petak bilo je posebno okrutno”, rekla je Morisova, koji se u martu udala za Asanža, dodajući da su stražari svom zatvoreniku rekli da je sve to učinjeno “radi njegove sopstvene zaštite”.

Prema rečima Morisove, stražari su tražili sve stvari koje bi neko mogao iskoristiti da sebi oduzme život. U praznoj ćeliji u kojoj je Asanž bio smešten, čuvari su proveravali njegov status svakih sat vremena dok mu nije dozvoljeno da se vrati u svoju ćeliju u utorak.

Osnivač WikiLeaksa trenutno ostaje u zatvoru Belmarshu sa maksimalnim obezbeđenjem na jugoistoku Londona, gde je smešten u aprilu 2019. dok je Velika Britanija odlučivala o njegovom izručenju SAD-u. Patel je 17. juna odobrila njegovo prebacivanje u američki pritvor.

Britanski sud je prvobitno odbio zahtev za ekstradiciju na osnovu toga da bi se Asanže u suprotnom mogao ubiti ili da bi bio podvrgnut nehumanom tretmanu u američkom pritvoru. Ali Vašington je uspešno uložio žalbu na presudu, nudeći Ujedinjenom Kraljevstvu jemstvo da će se poštovati prava Australijanca.

“Činjenica da je u zatvoru dok traje ovo nečuveno izručenje je sama po sebi teška nepravda. On treba da se pozabavi svim tim, dok se priprema za složenu žalbu Višem sudu”, rekla je Morisova. Asanž i dalje ima pravo žalbe na odluku u roku od 14 dana od 17. juna.

“Ovakve stvari nikad ne postaju podnošljivije. Svako bi to smatrao ponižavajućim. Psihički pritisak na Džulijana je ogroman, jer mora da procesuira ono što je u suštini smrtna kazna”, rekla je Morisova, dodajući da bi ga izručenje SAD “nateralo da sebi oduzme život”.

To nije neka “redovna rasprava o mentalnom zdravlju”, insistirala je, dodajući da “govorimo o nagonu osobe da sebi oduzme život”.

Moris, koja sa Asanžom ima dvoje dece, obećala je da će “koristiti sve dostupne mogućnosti” i “svakog budnog sata boreći se za Džulijana dok ne bude slobodan”. John Rees, vodeći član kampanje čiji je cilj oslobađanje Asanža, takođe je označio odluku Petelove kao “nezakonitu” i rekao da pristalice osnivača WikiLeaksa “trebaju da udvostruče napore da zaustave izručenje”.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva saopštilo je prošle sedmice da britanski sudovi “nisu utvrdili da bi izručenje gospodina Asanža bilo opresivno ili nepravedno”, dodajući da takođe veruju da će njegova prava biti poštovana.

Asanž je meta za SAD od 2010. godine, kada je WikiLeaks objavio mnoštvo depeša Stejt Dipartmenta i dokumenata Pentagona koji prikazuju ratne zločine koje su počinile američke snage u Avganistanu i Iraku. Od tada je optužen za pokušaj hakovanja kompjutera Pentagona i optužen je po američkom Zakonu o špijunaži, zbog WikiLeaksa objavljivanja poverljivih materijala. Ako bude izručen SAD-u, mogao bi se suočiti sa do 175 godina zatvora.

NultaTačka