Sve vesti Svet

Švabe bi da šalju oružje i na daleki Istok- Nemačka obećava da će pomoći Tajvanu ukoliko Kina napadne

Švabe bi da šalju oružje i na daleki Istok- Nemačka obećava da će pomoći Tajvanu ukoliko Kina napadne

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je u utorak da su sve oči u trenutku uprte u avion vazdušnih snaga predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi koja je već stigla na Tajvan: „Ne slažemo se sa situacijom u kojoj veliki sused napadne malog, kršeći međunarodno pravo. A to se odnosi i na Kinu“.

Ona je u saopštenju obećala da će „u slučaju agresije Kine Nemačka pomoći Tajvanu“ . Kao i u Ukrajini proteklih meseci, nekada „neutralna“ Nemačka je postala mnogo aktivnija na frontu spoljne politike prateći ratobornije i intervencionističke stavove Vašingtona i Velike Britanije u poslednje vreme.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je, međutim, upozorilo Pelosi i Zapad uopšte da se ne „igraju vatrom“ po pitanju Tajvana. Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je ranije tokom dana: „Neki političari u SAD otvoreno se igraju vatrom u vezi sa pitanjem Tajvana u potrazi za sopstvenim interesima.

Čini se da se različite suparničke zemlje brzo „ređaju“ na obe strane kinesko-tajvanskog pitanja, a Rusija je u utorak jasno iznela svoj stav.

CEO BALKAN ĆE OVO GLEDATI! MARIO ZNA UŽIVO- SREDA OD 20h!

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je, prema državnim medijima, naknadno objavljenim u međunarodnim izveštajima , „Sve u vezi sa ovom turnejom i mogućom posetom Tajvanu, naravno, je čisto provokativno . Ovo izaziva situaciju u regionu… dovodi do povećanja napetost .”

On je istakao da je zgražanje i osuda Pekinga Pelosijeve posete Tajvanu „apsolutno opravdane“ i da Moskva u potpunosti razume perspektivu Kine.

„Umesto da poštuju ovu osetljivost, nažalost, SAD biraju put takve konfrontacije“, dodao je Peskov, ističući da iz ove napete situacije ne može proizaći ništa dobro.

Od početka ruske vojne operacije u Ukrajini, mnogi analitičari su ukazivali na to da su pitanja Tajvana i Ukrajine blisko paralelna, što je poređenje koje je Peking odbacivao na svakom koraku.

NultaTačka