Sve vesti Svet

ŠVABE PUKLE S MOZGOM! VIŠE OD POLOVINE NEMACA ŽELI ZAKLJUČAVANJE ZA SVE – ANKETA

Nedavna anketa YouGov-a pokazuje da 53% Nemaca podržava ideju o sveobuhvatnom zatvaranju širom zemlje, usred porasta slučajeva Covid-a.

S druge strane, 38 odsto ne želi pooštravanje mera, dok je još 8 odsto neodlučno. Anketari su anketirali 2.049 Nemaca onlajn između 30. novembra i 2. decembra, pitajući ih da li bi podržali karantin širom zemlje u decembru.

Studija je otkrila priličnu divergenciju mišljenja, u zavisnosti od starosti i regiona. Na primer, među ispitanicima starijim od 55 godina, broj za strožija ograničenja je najveći od svih starosnih grupa i dostiže 63%, dok je samo 40% onih od 25 do 34 godine istog mišljenja. Što se tiče regionalnih razlika, dve nemačke države sa najnižom podrškom za novo zatvaranje su Tiringija i Saksonija, koje se takođe svrstavaju među žarišta Covid-a u zemlji, sa relativno niskim udelom vakcinisanih građana. Na suprotnom kraju spektra su Bremen i Donja Saksonija.

Rezultati ankete dodatno sugerišu da većina Nemaca pred sobom vidi sumornu budućnost, sa 58% skeptičnih u pogledu šansi nacije da se izbori sa pandemijom Covid-a u narednoj godini. Međutim, 28% je optimističnije, dok je 13% bilo teško da ponudi bilo kakvu prognozu. Istraživači kažu da Nemci na zapadu zemlje imaju tendenciju da vide stvari u pozitivnijem svetlu u poređenju sa onima na istoku.

Rezultati ankete dolaze nakon što su se nemačke savezne i regionalne vlasti u četvrtak složile da uvedu stroga ograničenja za nevakcinisane, zabranjujući im sve kulturne i zabavne prostore.

Pristup prodavnicama u teško pogođenim regionima sada takođe zavisi od toga da li osoba ima dokaz o vakcinaciji ili oporavku. Prodavnice koje prodaju osnovne robe i namirnice su, međutim, izuzetak od pravila.

U četvrtak, odlazeća kancelarka Angela Merkel najavila je da bi nacionalna obavezna vakcinacija protiv Covid-a mogla da stupi na snagu od februara sledeće godine, rekavši novinarima da će do kraja 2021. parlament zemlje glasati o zakonu koji dozvoljava ovu meru. Njen naslednik, Olaf Šolc, navodno je takođe za to da vakcinacija bude obavezna za sve. Nemačka je poslednjih nedelja imala rekordan broj novih Covid infekcija, a zdravstvene vlasti upozoravaju da bolnice u nekim regionima trenutno rade punim kapacitetom.

Nulta Tačka/RT