Sve vesti Svet

Švajcarska odbila zahtev NATO-a da leči UKRAJINCE

Švajcarska odbila zahtev NATO-a da leči UKRAJINCE

Bern je odbio da leči ukrajinske civile, tvrdeći da se oni „ne razlikuju“ od vojnika, javljaju lokalni mediji.

Švajcarska savezna vlada odbila je zahtev za lečenje ranjenih Ukrajinaca, uz obrazloženje da bi taj potez narušio neutralni status alpske nacije, saznaje list Tages Ancajger . Zahtev je uputilo odeljenje NATO-a.

Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe – struktura NATO-a koja trenutno koordinira međunarodne medicinske evakuacije i lečenje Ukrajinaca povređenih tokom tekućeg sukoba između Moskve i Kijeva – navodno je kontaktirao Koordinisanu medicinsku službu (KSD) Švajcarske vojske u maju.

Vojni blok je tražio pomoć od švajcarskih lekara u zbrinjavanju ne samo ukrajinskih vojnika već i civila kojima je potrebno bolničko lečenje, javili su mediji u ponedeljak.

Švajcarska nacionalna asocijacija pružalaca zdravstvenih usluga – Konferencija kantonalnih zdravstvenih direktora (GDK) – tada je rekla da je „osnovno otvorena“ za ideju primanja povređenih Ukrajinaca u švajcarske zdravstvene ustanove.

Federalna zdravstvena kancelarija je takođe signalizirala svoje odobrenje. Sredinom juna je, međutim, tu ideju odbilo Ministarstvo spoljnih poslova, rekavši da bi bilo kakav takav prijem bio nemoguć iz “pravnih i praktičnih razloga”, prenosi Tages Anzeiger.

Prema Ženevskim konvencijama koje je ratifikovao Bern, neutralna država može tretirati vojnike koji učestvuju u sukobu između trećih zemalja, ali tada mora osigurati da „više ne mogu učestvovati u ratnim dejstvima“ , objavili su švajcarski mediji. U suprotnom bi takva nacija izgubila svoj neutralni status, objašnjavaju mediji.

MARIO ZNA UŽIVO- Kada OVO čujete, znaćete ŠTA NAS ZAISTA ČEKA- Spremite se dobro jer biće VESELO

Prema švajcarskom listu Blik , Bern bi potencijalno mogao otići toliko daleko da zatvori sve ukrajinske vojnike koje je lečio. Druga opcija bi bila da se zatraži od Moskve da dozvoli oporavljenim vojnicima da se vrate u Ukrajinu, dodaje list.

Postupanje prema civilima pokazalo se jednako problematičnim za švajcarske vlasti u postojećim okolnostima, navode mediji u zemlji. Johanes Matjasi, direktor Konzularnog direktorata Odeljenja za spoljne poslove, rekao je novinarima da je „gotovo nemoguće napraviti razliku između civila i vojnika“ kada je reč o današnjoj Ukrajini, jer su „mnogi civili u Ukrajini uzeli oružje u ruke“.

Prema švajcarskom ministarstvu spoljnih poslova, Bern „nije samo rekao ne“ već je umesto toga ponudio pomoć „na terenu“ . Švajcarska planira da pošalje humanitarnu pomoć za podršku civilnim bolnicama u Ukrajini, prenose švajcarski mediji i dodaju da se još uvek razgovara o tačnim razmerama ove pomoći.

Švajcarska – nacija koja se ponosi svojom neutralnošću – i dalje se pridružila nekim od zapadnih sankcija Rusiji zbog njene vojne operacije u Ukrajini. Bern je ipak više puta sprečavao druge zapadne nacije da pošalju oružje i municiju švajcarske proizvodnje u Kijev. Švajcarska je u aprilu blokirala isporuku municije koju koriste nemačka borbena vozila pešadije Marder Ukrajini, javljaju lokalni mediji.

Početkom juna je takođe odbio danski zahtev za ponovni izvoz oklopnih vozila švajcarske proizvodnje u Kijev. Bern je takođe rekao da bi zemlje poput Nemačke ili Italije mogle da pošalju oružje sa švajcarskim komponentama u Ukrajinu, ali samo ako je udeo elemenata švajcarske proizvodnje ispod 50%.

NultaTačka/RT