Sve vesti Svet

Švajcarska vlada donela odluku: Ko se bude grejao na preko 19 stepeni može da završi u ZATVORU

Švajcarska vlada donela odluku: Ko se bude grejao na preko 19 stepeni može da završi u ZATVORU

Švajcarska vlada preduzela je drastične korake da ublaži energetsku krizu koja je zahvatila Evropu, izvestio je u utorak lokalni list Blik. Oni koji ove zime prekrše vladine propise o grejanju mogli bi biti kažnjeni novčanom kaznom ili čak zatvorom, navodi se u saopštenju.

Prema pravilima uvedenim novom uredbom vlade, zgrade sa sistemima za grejanje na gas mogu da zagrevaju prostorije samo do 19 stepeni. Topla voda može da se zagreje samo do 60C, a grejači su zabranjeni. Bazeni i saune u Švajcarskoj će i ove zime morati da ostanu hladne.

Ljudi koji prekrše pravila mogu se suočiti sa kaznom do 180 dnevnih kaznenih jedinica ili završiti iza rešetaka na tri godine, navodi Blick. Dnevni iznos u ovom slučaju može iznositi između 30 i 3.000 švajcarskih franaka (30 do 3.050 dolara), u zavisnosti od težine prekršaja i ekonomskih okolnosti počinioca, dodaje dnevnik.

Sve što mediji kriju od javnosti čućete večeras- Mario ZNA uživo donosi nove zabranjene informacije (VIDEO)

Komunalna preduzeća i druga preduzeća koja namerno prekoračuju svoje gasne kvote verovatno će se suočiti sa još oštrijim kaznama, rekao je Blik, ne ulazeći u detalje. Vlada, međutim, kaže da ne planira da pošalje policajca u svaku kuću.

„Mi nismo policijska država“, rekao je ministar ekonomije Gaj Parmelin na konferenciji za novinare prošle nedelje. On je, međutim, dodao da su moguće “provere na licu mesta” od strane organa za sprovođenje zakona.

Švajcarski kantoni sada imaju rok do 22. septembra da dostave sugestije i nedoumice u vezi sa vladinim nacrtom uredbe.

Zapadne sankcije uvedene Rusiji kao odgovor na vojnu operaciju Moskve u Ukrajini dovele su do rekordnog porasta cena gasa i povećanja ukupne inflacije.

Cene prirodnog gasa u Evropi porasle su u ponedeljak za 30 odsto nakon što ruski gasovod Severni tok 1 nije nastavio sa radom zbog problema održavanja vezanih za sankcije. Ruski energetski gigant Gasprom, koji upravlja gasovodom, rekao je da će gasna ruta ostati zatvorena na neodređeno vreme. Moskva je dodala da će operacije gasovoda biti otežane sve dok zapadne sankcije ostaju na snazi.

NultaTačka/RT