Sve vesti Svet

ŠVAJCARSKI ISTRAŽIVAČI ZAPOČINJU ISPITIVANJE FLASTER VAKCINE PROTIV COVID-19

ŠVAJCARSKI ISTRAŽIVAČI ZAPOČINJU ISPITIVANJE FLASTER VAKCINE PROTIV COVID-19

LOZANA, Švajcarska, 19. januara (Rojters) – Švajcarski medicinski istraživači saopštili su u sredu da su pokrenuli studiju u ranoj fazi za testiranje vakcine protiv COVID-19 sledeće generacije koja bi se primenjivala preko flastera za ruku, najnovije tehnologije u kojoj se traži alternativa metode davanja injekcija.

Za razliku od konvencionalnih vakcina koje stimulišu proizvodnju antitela, novi kandidat za PepGNP-Covid19 vakcinu fokusira se na T-ćelije, koje su odgovorne za ćelijski imunitet, da eliminišu ćelije zaražene virusom i spreče njegovu replikaciju.

Britanska kompanija Emergex Vaccines Holding Ltd razvila je potencijalnu vakcinu, dok će medicinski istraživački centar Unisante u Lozani u saradnji sa gradskom bolnicom CHUV voditi ispitivanje koje je počelo 10. januara.

Profesor Blejz Genton, šef studije, rekao je da ovaj ćelijski imunitet generiše takozvane „ćelije pamćenja“, koje bi vakcinu mogle učiniti trajnijom i koja bi mogla biti bolja od drugih u zaštiti od potencijalnih varijanti virusa.

Moguća vakcina će se primenjivati putem mikro-iglica u flasteru koje su duboke manje od jednog milimetra za koje se nadaju da će obezbediti dugoročan imunitet od COVID-19 i ukinuti potrebu za sezonskim dopunskim injekcijama.

NOVAK ĐOKOVIĆ POSTAO SIMBOL SLOBODE I ANTIGLOBALIZMA! NA PROTESTIMA U ARGENTINI ORI SE NJEGOVO IME

„Sa ovom novom vakcinom koja stvara ovaj ćelijski imunitet nadamo se da ćemo imati duži period zaštite… još ne znamo, ali to bi moglo biti godinu, dve, tri godine“, rekao je Genton za Rojters.

Da bi se primenila vakcina, flaster će se nakratko pritisnuti na kožu, a zatim ukloniti.

Studija je prva u svetu sa novim kandidatom i nadovezuje se na početak druge studije od prošle godine u Lozani za procenu bezbednosti nove generacije vakcine protiv denga groznice koja koristi istu tehnologiju.

Emergek Vaccines Holding Ltd je u novembru najavio da će započeti ispitivanje vakcine protiv COVID-19. Kompanija nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Kompanije za proizvodnju lekova razvijaju druge načine isporuke vakcina. Indijska kompanija Bharat Biotech i partneri Codagenik Inc i indijski Institut za serum testiraju kandidata za nazalnu vakcinu protiv COVID-19.

Istraživači PepGNP-Covid19 počeli su da vakcinišu 26 dobrovoljaca prošle nedelje i planiraju da im daju po dve doze – osnovnu i nešto jaču. Oni će pratiti volontere šest meseci.

NOVI, VELIKI INTERVJU IZ BUNKERA SA NOVINARKOM ARNOM ŠEBALJ!

Nulta Tačka/Reuters