Sve vesti Tehnologija

SVAKI VAŠ KORAK JE ISPRAĆEN! Evo koliko i na koji način je UGROŽENA VAŠA PRIVATNOST!

SVAKI VAŠ KORAK JE ISPRAĆEN! Evo koliko i na koji način je UGROŽENA VAŠA PRIVATNOST!

Većina nas zna da se naši lični podaci prikupljaju, čuvaju i analiziraju zahvaljujući našem odnosu sa mobilnim telefonima, računarima i Internetom. Ali, da li smo zaista svesni punog obima narušavanja privatnosti u našem svakodnevnom životu ?

NULTA TAČKA NA TELEGRAMU! PRONAĐITE NAS TAMO GDE NEMA CENZURE! BUDITE DEO SLOBODNE BUDUĆNOSTI

Krenimo od jutra. Šta je prvo što uradite kada se probudite ? Verovatno proverite telefon.

Čineći to, obaveštavate čitav niz zaposlenih proizvođača pametnih telefona, programera i aplikacija i mobilne kompanije, kao i obaveštajne agencije (ako vas kojim slučajem gledaju) – u koje vreme se probudite, gde ste bili i s kim delite krevet, pod uslovom da i oni drže telefon kod sebe.

Ako nosite smart (pametni) sat, on će zabeležiti vaše kretanje u krevetu, uključujući, naravno, i bilo koju seksualnu aktivnost. Podelite sliku ili zabeležite svoje misli na Fejsbuk-u ili unosite pretragu u Gugl, a te informacije se prate i čuvaju.

SUPER SRBKO U BUNKERU! SVI KRIMINALCI POLITIČARI ZAVRŠIĆE U KAMENOLOMU!

Možda ste ostali bez šećera i odlučili ste da pitate komšinicu da li ima da vam pozajmi. Stojeći ispred njenih vrata, primećujete da postoji novo pametno zvono na vratima koje snima slike onih koji se približe. Svako pretpostavlja gde će snimak završiti i za šta će se koristiti.
Uključite pametni TV. Verovatno identifikuje sve što gledate i šalje podatke proizvođaču, trećim licima ili oboje.

Da ste imali vremena da pročitate politike privatnosti predmeta koje kupujete, takođe biste primetili da vaš TV snima vaše izgovorene reči i zadržava pravo da ih prenese drugim organizacijama.

Obaveštajne agencije poput MI5 i CIA-e mogu učiniti da vaš televizor izgleda kao da je isključen dok vas snimaju. Možda i vaš digitalni asistent Aleksa sluša.

Sve je dalje i dalje, kako se dan odmiče – računarski nadzor koji pretvara vaš svakodnevni život u podatke.

NULTA TAČKA NA TELEGRAMU! PRONAĐITE NAS TAMO GDE NEMA CENZURE! BUDITE DEO SLOBODNE BUDUĆNOSTI