Sve vesti Svet

SVE JE JASNO! KINA SADA ZABRANILA SVETSKOJ ZDRAVSTVENOJ ORGANIZACIJI PRISTUP PEĆINAMA U POTRAZI ZA POREKLOM COVID-a 19

Pisao Elena Vuk

Kina je odbila Svetskoj zdravstvenoj organizaciji(WHO) pristup pećinama sa slepim miševima i područjima uzgoja divljih životinja u regiji koja okružuje Vuhan, jer se pokazalo da je obližnja riblja(mokra) pijaca bila zabranila prodaju živih životinja samo nekoliko dana pre nego što je Peking priznao da je otkriven novi virus kako piše u izveštaju.

Naučnici SZO pokušavaju pristupiti stotinama pećina koje su domovi slepih miševa u regiji Enshi, provinciji Hubei, zapadno od kineskog grada u kojem se prvi put pojavio COVID-19, objavio je The Washington Post u ponedeljak.

Naučnici takođe žele da istraže sva obližnja područja u kojima se uzgajaju divlje životinja za koje se i pre pandemije znalo da uzgajaju na hiljade divljih životinja.

Stručnjaci SZO-a veruju da su te životinje potencijalno mogle biti posredni domaćini ovog virusa u širenju istog, sa slepih miševa na ljude, i tvrde da je istraživanje ovakvih farmi ključni korak u utvrđivanju porekla pandemije, navodi se u izveštaju.

Istraživači istražuju prirodni prenos virusa, zajedno uz teoriju da je COVID-19 pobegao iz kineske laboratorije.
Jedna potencijalna teorija koja proizlazi iz prirodnog prenosa mogla bi biti da se virus preneo sa slepog miša na domaću životinju, koja se i dalje prodaje na ovoj pijaci blizu Vuhana.

U međuvremenu je Peking više puta tvrdio da je pandemija nastala negde drugo.

Prema lokalnim kineskim medijima, vlažnim i trgovcima u regiji Enshi zabranjeno je da prodaju žive životinje u Decembru 2019., samo osam dana pre nego što je kineska vlada javno priznala da je novi virus otkriven na ribljoj pijaci u Vuhanu.

Šest ovakvih pijaca u Enshi-ju su zatvorene još od marta 2020. godine, jer je pandemija zahvatila ceo svet. Još uvek nije jasno zašto su tržišta zatvorena tako rano.

Izvor lanca snabdevanja na tržištu Vuhana rekao je za Post da su neke divlje životinje koje su se prodavale u Vuhanu pre pandemije dolazile iz provincije Hubei, uključujući i iz Enshi-ja.

Poznato je i da su pećine u Enshi-ju posećivane i manipulisane ljudima, a neke farme divljih životinja koje su od tada zatvorene nalaze se otprilike km od ulaza u pećine.

Zvaničnik kineske ambasade u Vašingtonu nije mogao da potvrditi jesu li slepi miševi ili divlje životinje koje se uzgajaju na farmama u Enshi-ju ikada testirane na virus.

Naučnici veruju da bi ove pećine potencijalno mogle predstavljati put prenošenja virusa sa slepih miševa na druge životinje ili ljude pre nego što je stigao do Vuhana ali ništa nije konkretno zbog odbijanja Pekinga da dozvoli pristup naučnicima SZO-a.

Michael Worobey, evolucijski biolog sa Univerziteta u Arizoni, rekao je za The Washington Post da virusolozi moraju saznati više o tome koji virusi kruže u pećinama u kojima žive slepi miševi u regiji Enshi.

“Ta vrsta blizine uzgojenih životinja i slepih miševa koji bi mogli biti nositelji koronavirusa je upravo ono zbog čega se brinemo”, rekao je Worobey.

Nulta Tačka/nypost