Sve vesti Svet

SVE ZBOG ČETVRTE INDUSTRIJSKE REVOLUCIJE: Dr. Vandana Šiva napala Bil Gejtsa, Marka Cukerberga i Monsanta

SVE ZBOG ČETVRTE INDUSTRIJSKE REVOLUCIJE: Dr. Vandana Šiva napala Bil Gejtsa, Marka Cukerberga i Monsanta
Pisao Elena Vuk

Fizičar, aktivista za zaštitu prirode i poznati autor dr. Vandana Šiva( Shiva )objašnjava moderna globalna pitanja o hrani i poljoprivredi.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Dr. Vandana Šiva je poznati autor, aktivista za zaštitu prirode i fizičar. Šiva je osnovala “Navdanya”, međunarodni pokret, pokrenut pre 30 godina u Indiji za odbranu suvereniteta semena i hrane i malih poljoprivrednika širom sveta. “Navdanya” je pionir u pokretanju štednje semena i slobode semena, koji je započeo kao odgovor na krizu erozije poljoprivredne biološke raznolikosti i uvođenje GMO i patenata na seme putem prava intelektualnog vlasništva (IPR) i takozvanih sporazuma o slobodnoj trgovini. Dugo se borila protiv biopiratstva, patentiranja autohtonog znanja od strane korisnih multinacionalnih korporacija i pobedila u slučajevima vezanim za Neem( Drvo – Nim ), basmati pirinač i pšenicu u Indiji. “Navdanya” promoviše novu poljoprivrednu i ekonomsku paradigmu, kulturu zdrave prehrane, gde ekološka odgovornost i ekonomska pravda zamenjuju sadašnju pohlepu, konzumerizam i konkurenciju koji su postali dominantni u društvu. Cilj im je povratak opšteg dobra kao temelja za obnovljeni osjećaj zajednice, solidarnosti i kulture mira.

Dr Vandana Shiva: A One-Woman Movement - BORGEN

U posljednjih 30 godina, “Navdany”-ina istraživanja o agroekološkom uzgoju zasnovanom na biološkoj raznolikosti pokazala su kako Agroekologija može povećati prehranu i zdravlje, kao i prihode poljoprivrednika, istovremeno podmlađujući tlo, vodu i biološku raznolikost i povećavajući otpornost na klimu. Imaju članstvo u više od 650.000 poljoprivredničkih porodica u 22 Indijske države.

Prema “Navdanyi”:

“Kriza javnog zdravlja u COVID-u i ekonomska razaranja koja su rezultirala time, ubrzali su pozive da se odgovori kroz ‘Veliki povratak’ kapitalizma prihvatajući Četvrtu Industrijsku Revoluciju. Za prehrambene sisteme to bi značilo “transformaciju prehrambenih sastava” gde su sva područja lanca nabavke hranom dalje centralizovana, digitalizovana i minirana sa podacima, lažnim opravdanjima u ime ‘javnog zdravlja’ i ‘ekonomskih oporavaka’. Ovaj podsticaj sada podržavaju međunarodne organizacije i svetski lideri koji stoje ruku pod ruku sa željama velikih korporacija za daljnjom koncentracijom u poljoprivredno-prehrambenom sistemu. Iza kog se krije agresivni pritisak ka lažnim rešenjima farmi kojima se upravlja putem veštačke inteligencije i algoritama predviđanja, preciznom poljoprivredom, lažnom hranom – poput mesa uzgojenog u laboratoriji, sintetički proizvedenim uljima i robot-skupljačima majčinog mleka, biofortifikacijom, genskim pogonima za naprednije oblike GMO-a i genetske informacije digitalnog sekvenciranja (DSI) agroraznolikosti.”

Vandana Shiva, Voice of the Anti-GMO Debate | The Takeaway | WNYC Studios

Deo izveštaja pod nazivom “Kapija Globalnog Carstva”

“.. aktivno podržava ova lažna rešenja filantrop Bil Gates. Slabo sakriven iza visoko kurirane PR retorike humanitarne velikodušnosti, poput povećane prehrane siromašnih u svetu ili pružanja rešenja za klimatske promene, zapravo stoji iza daljnje centralizacije i komercijalizacije hrane i poljoprivrede kroz promociju gore spomenutih tehnologija . Budući da su lanci za donacije fondacije Bill & Melinda Gates milioni dolara, interesi su privatnog tržišta u komercijalnom marketingu ovih ‘rešenja’.” – 14. oktobra 2020., panel od četrnaest ko-autora zajedničkog Izveštaja građana Navdanya International o Fondaciji Billa i Melinde Gates – „Vrata globalnom carstvu“ – pokrenuo je izveštaj putem interneta.

Vrlo informativan izveštaj pod nazivom “Kapije globalnom carstvu”.

Možete ga pročitati i skinuti sa ovog linka – https://navdanyainternational.org/?p=18469

Možete pogledati snimak sa gore pomenutog panela – https://youtu.be/hpuUygATOBQ

Njene knjige takođe su sjajan izvor koji dokumentuje preuzimanje semena i nemoralna i neetična dela velikih korporacija, poput Monsanta, u Indiji i cijelom svetu.

Sve njene knjige na Amazon-u – https://www.amazon.ca/s?k=vandana+shiva&ref=nb_sb_noss_1

Snimak ispod je iz 2019. godine, ali je i dalje vrlo informativan.