Sve vesti Svet

Šveđani planiraju da dozvole deci od 16 godina da menjaju pol ali zabranjeno im je da kupuju cigare

Šveđani planiraju da dozvole deci od 16 godina da menjaju pol ali zabranjeno im je da kupuju cigare

Švedska vlada je predložila snižavanje starosnog praga za promenu zakonskog pola u registru stanovništva sa 18 na 16 godina.

Ovaj predlog je deo upućivanja Zakonodavnom veću u vezi sa novim zakonom o rodnom identitetu.

Aktuelni zakon o rodnom identitetu, uveden pre 50-ak godina, bio je prvi te vrste u svetu, a o njegovoj zameni dugo su raspravljale i tražile LGBT organizacije, kao i nekoliko parlamentarnih partija.

Ministarka za socijalna pitanja Lena Halengren je naglasila da novi pristup pravi razliku između pravne i medicinske sfere.

„Jedna je stvar promeniti zakonski pol, a mi dajemo ocenu u korist spuštanja starosne granice sa 18 na 16 godina. S druge strane, kada govorimo o medicinskoj promeni pola, kojem prethode tretmani za afirmaciju pola i medicinske intervencije, starosna granica ostaje“, rekla je Lena Halengren za Švedski radio.

Prema novom zakonu, na zdravstvenim i medicinskim službama biće da dozvole operaciju afirmacije pola, dok dozvole Nacionalnog odbora za zdravstvo i socijalnu zaštitu više neće biti potrebne.

„Pitanje je da zdravstvo treba da proceni koji je tretman najbolji. Ne politika“, rekla je Hallengren za Švedski radio.

Novi predlog je ublažen u odnosu na prošlogodišnji, kojim je Vlada želela da omogući deci da se prijave za novi zakonski pol u registru stanovništva počev od 12. godine.

Taj predlog je na kraju povučen zbog kritika.

Švedski parlament je trenutno na odmoru i očekuje da će Zakonodavni savet zauzeti stav o nacrtu zakona tek nakon opštih izbora naredne jeseni. Na društvenim mrežama, predlog je podigao obrve.

„Ovo je jednostavno čudno. Kao 16-godišnjaku, biće vam dozvoljeno da promenite svoj zakonski pol, ali ne i da kupujete alkohol ili cigarete? Ne kažem da je jedno bolje od drugog, samo da je čudno”, napisao je jedan korisnik.

Ovo je TREĆI SVETSKI RAT- Stižu HIBRIDNI LJUDI

Švedska je dugo bila slavljena širom zapadnog sveta jer ima neke od najliberalnijih LGBT zakona. Ankete su dosledno sugerisale da je ogromna većina Šveđana (preko 90 odsto) za LGBT prava i istopolne brakove. LGBT ideologiju podržavaju sve glavne institucije, od vlade i vlasti do crkve i vojske.

Nakon legalizacije homoseksualnih aktivnosti 1944. godine, Švedska je postala prva zemlja na svetu koja je dozvolila transrodnim osobama da promene svoj zakonski pol os 1972. godine, istovremeno deklasifikujući transvestizam kao bolest.

NultaTačka