Sve vesti Svet

Svedočenje Amerikanca koji je posle dve nedelje rata pobeogao iz Ukrajine: Drugi plaćenici se drogiraju, iz zabave ubijaju pse na ulici

Svedočenje Amerikanca koji je posle dve nedelje rata pobeogao iz Ukrajine: Drugi plaćenici se drogiraju, iz zabave ubijaju pse na ulici

Amerikanac sa ratnim iskustvom u Avganistanu, Hieu Le, kako sebe naziva na društvenim mrežama rešio je da progovori o svom iskustvu u Ukrajini nakon što je pristupio stranoj legiji plaćenika i pobegao dve nedelje kasnije.

On je izjavio da su drugi plaćenici optužili njegov odred za krađu, čak je došlo i do svedočenja na poligrafu. Uverava da ni on ni njegovi saradnici nisu ništa ukrali.

Le je opisao kako se ponašaju pojedini PSI RATA u Ukrajini:

„Nedostaje im bilo kakav privid discipline ili profesionalizma. Oni u suštini rade šta hoće, a ukrajinska vojska im to ili dozvoljava ili ne mogu da ih zaustave“.

Prema njegovim rečima, pojedini plaćenici su stalno koristili drogu i u tom stanju su išli u misije.

„Rekli su da su u specijalnim jedinicama, a možda i jesu, ali se ponašaju kao da su poludeli.

Rečeno mi je da je grupa legionara pijana otišla na misiju, počeli su da pljačkaju po kućama stanovnike, da nasumično pucaju po gradu i pregazili su  svog oficira koji je automobilom pokušao da ih zaustavi – pravo po nogama. Pucali su u pse lutalice samo iz zabave.”

Ovi plaćenici će biti proterani iz zemlje, kaže Amerikanac, kao ratni zločinci. Sam Le je otišao posle dve nedelje, priznavši da ga je upravo ovo o čemu je pričao „slomilo”.

NultaTačka