Sve vesti Svet

Švedska je pretrpela manje smrtnih slučajeva po glavi stanovnika od većeg dela Evrope uprkos najblažim korona merama

Švedska je pretrpela manje smrtnih slučajeva po glavi stanovnika od većeg dela Evrope uprkos najblažim korona merama

Nove brojke Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da je Švedska imala manje smrtnih slučajeva od COVID-a po glavi stanovnika nego veći deo Evrope uprkos tome što je odbijala da primeni stroge mere zaključavanja i maske kao i mnoge druge susedne zemlje.

„U 2020. i 2021. godini, zemlja je imala prosečnu stopu viška smrtnosti od 56 na 100.000 – u poređenju sa 109 u Velikoj Britaniji, 111 u Španiji, 116 u Nemačkoj i 133 u Italiji“, prenosi Telegraf.

Međutim, izveštaj požuruje da doda da su niži nivoi gojaznosti i bolje opšte zdravlje takođe igrali veliku ulogu.

„Naravno, već neko vreme znamo da postoji dovoljno dokaza da se dovede u pitanje efikasnost zaključavanja“, izveštava Zero Hedge.

Studija koju je sproveo Univerzitet Džons Hopkins koja je objavljena u februaru, zaključila je da su globalna zatvaranja imala mnogo štetniji uticaj na društvo nego što su donela bilo kakvu korist, a istraživači kažu da su „neosnovana i da ih treba odbaciti kao instrument politike pandemije”.

MARIO ZNA i dr ALEKSANDAR LJUBIĆ- Da li mislite da su novi slučajevi HIV-a i HEPATITISA slučajnost?

„Iako ova meta-analiza zaključuje da su zaključavanja imala male ili nikakve efekte na javno zdravlje, ona su nametnula ogromne ekonomske i socijalne troškove tamo gde su usvojene“, zaključuju istraživači.

Kao što smo ranije istakli, Švedska je proglasila dobre rezultate pandemije, kao i pre više meseci, i potpuno je opravdala svoj pristup.

Skandinavska zemlja nije sprovodila stroge naloge za nošenje maski, a viši epidemiolog Anders Tengell je tvrdio da su maske za lice u stvari „opasne“ jer su pružale lažni osećaj sigurnosti dok nisu uspele da zaustave širenje virusa.

Kao što smo istakli u oktobru 2020., Švedska je ponovo odbila da sledi druge evropske zemlje ponovnim nametanjem pravila karantina, tvrdeći da su oni koji su opterećeni usamljenošću i uznemirenošću zbog izolacije dovoljno propatili.

Nulta Tačka/InfoWars