Sve vesti Svet

ŠVEDSKA ODLUČILA! NEMA VAKCINA PROTIV COVID-a ZA DECU UZRASTA OD 5-12 GODINA

ŠVEDSKA ODLUČILA! NEMA VAKCINA PROTIV COVID-a ZA DECU UZRASTA OD 5-12 GODINA

STOKHOLM, 27. januara (Rojters) – Švedska je odlučila da ne preporučuje vakcine protiv COVID-a deci uzrasta od 5 do 12 godina, saopštila je u četvrtak Zdravstvena agencija, tvrdeći da koristi nisu veće od rizika.

„Sa znanjem koje danas imamo, sa malim rizikom od ozbiljnih bolesti za decu, ne vidimo nikakvu jasnu korist od njihove vakcinacije“, rekla je službenica Zdravstvene agencije Britta Bjorkholm na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da bi odluka mogla biti preispitana ako se istraživanje promeni ili ako nova varijanta promeni pandemiju. Deca u grupama visokog rizika već mogu da dobiju vakcinu.

Švedska je 26. januara registrovala više od 40.000 novih slučajeva, što je jedan od najvećih dnevnih brojeva tokom pandemije, uprkos ograničenom testiranju. Dok je četvrti talas doveo do dnevnih rekorda infekcija, zdravstvena zaštita nije pod istim pritiskom kao tokom prethodnih talasa.

DA LI ĆE U SRBIJI BITI UVEDENA I ČETVRTA DOZA?

U četvrtak je 101 pacijent sa COVID-om zahtevao intenzivnu negu, što je znatno manje od više od 400 pacijenata tokom proleća 2021. Ukupno je skoro 16.000 ljudi umrlo od COVID-a u Švedskoj od početka pandemije.

Švedska vlada je u sredu produžila ograničenja, koja su uključivala ograničeno radno vreme za restorane i ograničenje posećenosti za zatvorene prostore, na dve nedelje, ali je rekla da se nada da će ih ukloniti 9. februara.

Donacija Nulta Tačka

Nulta Tačka/Reuters