Srbija Sve vesti

SVEŠTENICI IZ ZRENJANINA DOBILI OTKAZ JER SE NISU VAKCINISALI

Zrenjaninska biskupija jedina u Srbiji ne dozvoljava bogosluženje nevakcinisanim sveštenicima ali i rad nevakcinisanom osoblju.

Oni su ostali bez posla, pa će morati da se vrate svojim bratstvima, jedan u subotičku biskupiju a drugi u Mađarsku, gde će se naći nova zaduženja za njih.

Ovakva odluka zrenjaninskog biskupa dr Ladislava Nemeta, koja je dozvoljena jer je svaki biskup samostalan u svojim odlukama, nailazi na različite komentare u susednim katoličkim biskupijama, pa čak i razvrstavanja.

Kako se saznaje, subotički sveštenik Andrija Anišić jedan je od onih koji vodi žustru raspravu sa biskupom Nemetom lično, jer se ne slaže sa ovakvom odlukom.

“Vakcinacija pitanje ljubavi prema bližnjima”

Svoju odluku zrenjaninski biskup dr Ladislav Nemet je na današnjoj konferenciji za medije obrazložio rečima da je za njega” vakcinacija pitanje ljubavi prema bližnjima i pitanje dokle ide sloboda jednog čoveka protiv zajedničkog dobra”.

“Vakcinacija je tako mala stvar koju svako od nas može da učini, a da pomogne dobrobiti cele zajednice. U tom razmišljanju sam doneo odluku o obaveznoj vakcinaciji sveštenstva i svih zaposlenih u Zrenjaninskoj biskupiji””,rekao je dr Ladislav Nemet na današnjoj konferenciji za novinare.

Kako je objasnio, iako je odluka o obaveznoj vakcinaciji u prvom momentu naišla na skepsu kod sveštenika, svi zaposleni u zrenjaninskoj biskupiji su se vakcinisali, osim župnika iz Novog Kneževca i pomoćnog kapelana u Zrenjaninu.

Prema rečima biskupa, njih dvojica su se vratila u mesta odakle su došli.

On kaže da biskup ima pravo da u svojoj biskupiji donosi samostalne odluke koje se tiču svega ostalog, osim vere i morala.

Za sada, Zrenjaninska biskupija jedina je u Srbiji koja je donela ovakvu odluku, a u svetu ih ima sve više, objasnio je dr Ladislav Nemet.

“Zašto nisu drugi, ne znam. Ne želim da ocenjujem druge biskupe, niti bih želeo da neko ocenjuje mene. Samo napominjem da se u Vatikan, već od 1. oktobra, ne može bez dokaza o preležanoj koroni, vakcinaciji dvema vakcinama ili negativnog PCR testa”, istakao je dr Nemet.

NultaTačka/Danas