Sve vesti Svet

Svet na ivici velike krize u lancima snabdevanja

Svet na ivici velike krize u lancima snabdevanja

Predviđa se da će globalne cene energije dramatično porasti, što će kulminirati najvećim skokom cena robe u skoro pola veka, upozorila je Svetska banka.

Prema izveštaju banke o aprilskom izveštaju o robnim tržištima, očekuje se da će globalne cene energije, koje su već doživele dramatičan porast zbog tekućih blokada usled Covid-19 u Kini i sukoba između Rusije i Ukrajine, porasti za 50,5 odsto u 2022.

„Ovo predstavlja najveći šok na tržištu robe koji smo doživeli od 1970-ih. Kao što je to bio slučaj i tada, šok se pogoršava povećanjem ograničenja u trgovini hranom, gorivom i đubrivima“, rekao je potpredsednik Svetske banke za ravnomerni rast, finansije i institucije, Indermit Gill, u izjavi priloženoj uz izveštaj koji je objavljen u utorak.

U izveštaju se ističe da su sankcije uvedene Rusiji potkopale globalnu trgovinu robom, izazivajući ogromno povećanje cena energenata. Predviđeno je da će cene hrane i ove godine porasti za 22,9 odsto, najviše od 2008, pošto cene pšenice skoče za 40 odsto na rekordne vrednosti.

“To će izvršiti pritisak na ekonomije u razvoju koje se oslanjaju na uvoz pšenice, posebno iz Rusije i Ukrajine“, saopštila je Svetska banka.

Očekuje se da će Ukrajina proizvesti 10% svetske pšenice 2022. godine, ali institucija kaže da je od 25% do 50% te proizvodnje pogođeno sukobom.

U međuvremenu, očekuje se da će cene metala porasti za 16% pre sledeće godine kada bi cene trebalo da se ustale, ali će navodno ostati na povišenim nivoima.

Prema izveštaju, porast cena roba doprineo je nivou inflacije koja nije viđena više od 40 godina u SAD, i rekordnom skoku potrošačkih cena od 7,5% u Evropi.

„Ova dešavanja su počela da stvaraju bauk stagflacije. Kreatori politike treba da iskoriste svaku priliku da povećaju ekonomski rast kod kuće i izbegavaju radnje koje će naneti štetu globalnoj ekonomiji“, rekao je Gil.

MARIO ZNA i dr SEMIR OSMANAGIĆ- ONI neće odustati od svojih AGENDI ali postoji IZLAZ iz svega ovoga

Nulta Tačka/RT