Sve vesti Svet

Svet po Orvelu! U Saudijskoj Arabiji funkcioniše aplikacija za cinkarenje građana u slučaju protivljenja VLASTIMA

Svet po Orvelu! U Saudijskoj Arabiji funkcioniše aplikacija za cinkarenje građana u slučaju protivljenja VLASTIMA

Stanovnici Saudijske Arabije koriste mobilnu aplikaciju koju prodaju i Apple i Gugl kako bi ocinkarili svoje sugrađane koji se ne slažu sa državnom politikom.  Kao rezultat toga, disitendi i drugi u nekim slučajevima idu u zatvor na više od 30 godina, izvestio je u petak Business Insider .

Dana 16. avgusta, Saudijska državljanka Salma el-Šabab, doktorant na Univerzitetu u Lidsu, osuđena je na 34 godine zatvora zbog tvitova „u znak podrške aktivistima i članovima političke opozicije u kraljevstvu u egzilu“, navodi se u izveštaju. Iako su postovi objavljeni dok je bila u Velikoj Britaniji, el-Šabab je ipak prijavljena preko aplikacije „Kollona Amn“ i odmah uhapšena po povratku kući.

„Svakog dana se budimo da čujemo vesti, neko je uhapšen ili je neko uhvaćen“, rekla je za Insajder Real, saudijska aktivistkinja za ženska prava koja koristi pseudonim.

Kollona Amn – što na arapskom otprilike znači „Svi smo mi bezbednost“ – pokrenulo je saudijsko ministarstvo unutrašnjih poslova 2017. godine, ali je poslednjih nekoliko godina došlo do „dramatičnog“ porasta sudskih slučajeva koji se vezuju na aplikaciju, prema zakonskim pravima.

Aplikacija „ podstiče obične građane da igraju ulogu policije i postanu aktivni učesnici u sopstvenoj represiji . Stavljanje očiju države svuda takođe stvara sveobuhvatan osećaj neizvesnosti – uvek postoji potencijalni doušnik u prostoriji ili neko ko prati vaše naloge na društvenim mrežama“, rekla je Nura Aljizavi, istraživač u Citizen Lab-u, koja se fokusira na pretnje slobodi govora na mreži.

NEĆETE IMATI NIŠTA A BIĆETE SREĆNI- Nemačka izdvaja 65 milijardi Evra kao “pomoć” građanima zbog visokih cena

Orvelovska priroda aplikacije je takva da korisnici često izveštavaju o ljudima „odbrambeno“, plašeći se da bi se sami mogli suočiti s kaznom zato što su samo preslušali govor koji se smatra uvredljivim za režim. U nekim slučajevima, aplikacija je takođe korišćena za „ucenu“  primetio je Insajder.

Uprkos svojoj ulozi u slamanju neslaganja u represivnoj zalivskoj monarhiji, aplikaciju i dalje prodaju i Gugl i Epl, od kojih nijedna nije odgovorila na Insajderove zahteve za komentarom . Štaviše, Gugl bi trebalo da otvori dve nove kancelarije u Saudijskoj Arabiji negde ove godine, a sada radi na kontroverznom partnerstvu za podatke sa državnom naftnom kompanijom Saudi Aramko. Tehnološki gigant insistira da će zaštititi korisničke podatke, ali neki aktivisti kažu da će taj potez „ rizikovati živote “ i dati vladi dodatne alate za špijuniranje građana.

U nekim slučajevima, zabrinutost za privatnost navela je aktiviste da zadrže dva ili tri telefona – jedan sa vladinim aplikacijama, a drugi bez njih – u pokušaju da izbegnu totalitarni nadzor Kraljevine, koji omogućavaju američke kompanije.

U maju 2021, doktorka po imenu Lina al-Šarif je zatvorena pod nepoznatim optužbama, iako su joj ljudi bliski rekli da je neko pokušao da je uceni i zapretio da će je prijaviti preko aplikacije Kollona Amn. Pre hapšenja se zalagala za ljudska prava u Saudijskoj Arabiji na Tviteru. Skoro 2,5 miliona Saudijaca je na platformi, ali Rijad je koristio Tviter i druge društvene mreže za suzbijanje političkih neslaganja i aktivizma, kao i za nadzor strogog moralnog kodeksa režima.

Još jedan slučaj u 2019. rezultirao je trogodišnjom zatvorskom kaznom za Suhaila Jusefa Aljahju, gej muškarca, koji je optužen za „sajber zločine” i „prekršaje javne pristojnosti” nakon što je objavio svoje slike u kupaćem kostimu.

Ne samo da je saudijska država koristila mobilne aplikacije i društvene medije protiv svojih kritičara, već su zaposleni na nekim platformama aktivno radili na sprovođenju plana Rijada. U avgustu, bivši menadžer Tvitera proglašen je krivim na američkom saveznom sudu za rad u ime Saudijske Arabije, a da se nije registrovao kao strani agent , navodno primajući stotine hiljada dolara u zamenu za informacije o saudijskim disidentima, uključujući adrese e-pošte, brojeve telefona i druge podatke.

NultaTačka/ZeroHedge