Sve vesti Svet

Svetska ekonomija na putu ka STAGFLACIJI tvrdi poznati stručnjak Nurijel Rubini

Svetska ekonomija na putu ka STAGFLACIJI tvrdi poznati stručnjak Nurijel Rubini

Nurijel Rubini, ekonomista izjavio je da je globalna ekonomija na putu stagflacije i da je veoma lako da se centralne banke nađu u zamci dok pokušavaju da normalizuju monetarnu politiku.

Svetska ekonomija prolazi kroz radikalnu promenu režima – rekao je on u tekstu za Project Syndicate u utorak, proglašavajući kraj Velike moderacije, tokom koje su ekonomije uživale u niskoj inflaciji i visokom rastu.

Globalna ekonomija imala je pozitivne trendove u proteklih nekoliko decenija, i tada su važili za standard, ali se preokreću u ono što Rubini naziva Velikom stagflacijom: doba visoke inflacije, niskog rasta, visokog duga i potencijala za ozbiljne recesije.

Globalne ekonomije imaju veće nivoe duga nego ranije, pripremajući teren za, kako je kazao, potencijalni neuspeh centralnih banaka.

Centralne banke su stoga zaključane u ‘dužničkoj zamci’: svaki pokušaj normalizacije monetarne politike dovešće do porasta tereta servisiranja duga, što će opet dovesti do velikih nesolventnosti, kaskadnih finansijskih kriza i pada u realnoj ekonomiji – rekao je Rubini.

Sestra Kim Džong Una preti odmazdom zbog namernog izazivanja epidemije u Severnoj Koreji

Rubini je u nedavnim izjavama izneo prognoze da bi vrednost akcija mogle pasti i do 50 odsto, a predviđanja blage recesije nazvao je zabludama.

Za novu ekonomsku eru, njegova poruka za investitore jednako je sumorna:

Tokom Velike stagflacije, obje komponente bilo kojeg tradicionalnog portfelja imovine, dugoročne obveznice i američke i globalne deonice, će pretrpeti težak period, potencijalno dovodeći do ogromnih gubitaka – rekao je Rubini.

NultaTačka