Sve vesti Svet

SVETSKI EKONOMSKI FORUM POKREĆE INICIJATIVU „VELIKI NARATIV“! EVO ŠTA PLANIRAJU NAKON ,,VELIKOG RESETA”

Svetski ekonomski forum (WEF) želi da uspostavi „veliki narativ“ koji sledi posle agende velikog reseta sa predstojećim pokretanjem inicijative „Veliki Narativ“.

U uspostavljanju velikog narativa, WEF nastoji da iznese autoritativnu priču kako bi ubedio ljude zašto im je potrebno veliko resetovanje društva i globalne ekonomije.

„Velika narativna inicijativa i sastanak u Dubaiju biće moćan katalizator za oblikovanje kontura prosperitetnije i inkluzivne budućnosti čovečanstva koja takođe više poštuje prirodu“ – Klaus Schwab, 2021

Nikada ne dopuštajući da dobra kriza propadne, globalisti iz Davosa još jednom iskorištavaju pandemiju – ovaj put kako bi legitimisali svoj plan velikog resetovanja društva i globalne ekonomije pozivajući na „veliki narativ“ koji bi „mogao pomoći pri stvaranju otpornije, inkluzivnije i održivije vizije naše kolektivne budućnosti”.

SVETSKI EKONOMSKI FORUM POKREĆE INICIJATIVU „VELIKI NARATIV“! EVO ŠTA PLANIRAJU NAKON ,,VELIKOG RESETA"

 

WEF i partneri će razmotriti ideje za svoju priču na „Velikom narativnom sastanku“ koji se održava u Dubaiju u novembru.

„Pandemija je otkrila akutnu potrebu da se fokusiramo na budućnost i dugoročno zdravlje naših društava“, rekao je osnivač WEF-a Klaus Schwab u Davos agendi.

„Velika narativna inicijativa i sastanak u Dubaiju biće moćan katalizator za oblikovanje kontura prosperitetnije i inkluzivnije budućnosti čovečanstva koja takođe više poštuje prirodu“, dodao je on.

„Velika narativna inicijativa je zajednički napor vodećih svetskih mislilaca na stvaranju dugoročnih perspektiva i zajedničkom stvaranju naracije koja može pomoći u stvaranju otpornije, inkluzivnije i održivije vizije za našu kolektivnu budućnost“ – Svet Ekonomski forum, 2021

Inkluzivnost, održivost, otpornost – sve su to pojmovi koje je sam Schwab koristio kada je u junu 2020. izjavio: „Sada je vreme za veliki reset“.

Na velikom narativnom sastanku u novembru, „Vrhunski mislioci iz različitih geografija i disciplina – uključujući futuriste, naučnike i filozofe – doprineće svežim idejama za budućnost. Njihova razmišljanja biće podeljena u predstojećoj knjizi Veliki Narativ, za koju se očekuje objavljivanje u januaru 2022. godine”.

„Veliki narativ je izgubio svoj kredibilitet, bez obzira na to koji način ujedinjenja koristi, bez obzira da li se radi o spekulativnoj naraciji ili o emancipaciji“ – Jean-Francois Lyotard, „Postmoderno stanje: izveštaj o znanju“ ( 1979)

Ideja velikog narativa je nešto što je francuski filozof Jean-Francois Lyotard nazvao „veliki narativ“ (poznat i kao „metanarativnost“) koja, prema Filo-Notes „funkcioniše da bi legitimisala moć, autoritet i društvene običaje“- sve ono što veliki reset pokušava da postigne.

Autoritaristi koriste velike narative da ozakone svoju moć, a to čine tvrdeći da imaju znanje i razumevanje koje govori o univerzalnoj istini.

U isto vreme, autoritaristi koriste ove velike narative u „pokušaju da prevedu alternativne izveštaje na svoj jezik i da potisnu sve primedbe na ono što sami govore.

Marksizam stvara „društvo u kojem svi pojedinci mogu u potpunosti razviti svoje talente“ jedan je od primera velike naracije.

„Nauka je oduvek bila u sukobu sa narativima“ – Jean-Francois Lyotard, „Post moderno stanje: izveštaj o znanju“ (1979)

„Dobar narativ dobro zvuči čak i protiv najboljih podataka“ – Davos Agenda, 2015

Istorijski gledano, veliki narativi poput marksizma ignorišu nauku, zanemaruju alternativne perspektive i cenzurišu suprotne ideje.

U svojoj knjizi iz 1979. godine „Post moderno stanje: izveštaj o znanju“, Lyotard je tvrdio: „Velika naracija je izgubila kredibilitet, bez obzira na to koji način ujedinjenja koristi, bez obzira da li se radi o spekulativnoj naraciji ili o narativu emancipacije“.

Lyotard je verovao: „Nauka je oduvek bila u sukobu sa naracijama“, i da se „sudeći prema merilima nauke, većina njih dokazuje da su basne“.

WEF tvrdi da će njegov veliki plan resetovanja pomoći u oslobađanju društva od neodržive i nepravedne prakse akcionarskog kapitalizma.

Ali prema Lyotard-ovoj filozofiji, takozvana velika narativna inicijativa WEF-a izgubila je kredibilitet onog trenutka kada je začeta.

I koga oni angažuju da pomognu u stvaranju njihove priče?

Genetičari, futuristi, filozofi, naučnici i posebne interesne grupe koje vuku veliku agendu resetovanja biće oni koji oblikuju veliku naraciju.

„U borbi za srca i umove ljudskih bića, narativ će dosledno nadmašiti podatke u svojoj sposobnosti da utiče na ljudsko razmišljanje i motiviše ljudsko delovanje“ – Davos Agenda, 2015

Svetski ekonomski forum svestan je filozofije koja stoji iza narativa i kako je koristiti za manipulaciju ljudskim ponašanjem.

Prema postu WEF-a na blogu iz 2015. pod naslovom „Kako narativi utiču na ljudsko ponašanje“, autor iz Svetske banke tvrdi da „dobar narativ pobeđuje najbolje podatke“.

„U borbi za srca i umove ljudskih bića, narativ će dosledno nadmašiti podatke u svojoj sposobnosti da utiče na ljudsko razmišljanje i motiviše ljudsko delovanje“, piše on.

Autor dalje upozorava: „Pojavila se lažna dihotomija između upotrebe narativa i analize podataka; ili može biti jednako pogrešno ili korisno u prenošenju istine o uzročnim posledicama”.

To je pitanje poverenja.

Narativi su od suštinskog značaja za pripovedanje priča i dobijanje smisla za informacije.

Prema Adventist Today-u, većina religija se ponaša kao veliki narativi u kojima „nastoje objasniti čitav život, a drugi načini gledanja na svet tumače se kao zablude ili obmane“.

Da li će WEF svojom velikom narativnom inicijativom pokušati da ozakoni svoje autoritarno veliko resetovanje odozgo nadole postavljanjem svoje ideologije na pijedestal na istom moralnom nivou velikih svetskih religija?

Neizabrani globalisti već imaju svoj slogan build back better, koji se neprestano ponavlja od strane šefova država na engleskom govornom području, od SAD do Velike Britanije, Australije, Kanade i Novog Zelanda.

Sledi sjajna priča, koju će elite iz Davosa koristiti u pokušaju da legitimišu svoju veliku agendu za resetovanje.

Budite oprezni zbog još koordinisanijeg slanja poruka i suzbijanja informacija od Big Tech-a, vlada, preduzeća i korporativnih medija o temama kao što su:

• Promena klime
• Emisija ugljenika
• Upotreba energije
• Green New Deals
• Alternativni proteini
• Potrošnja
• Upotreba zemljišta
• Kriptovalute
• Upravljanje internetom
• Politika
• Dezinformacije
• Ekstremizam
• Teorija zavere
• I još mnogo toga!

“Pandemija je otkrila akutnu potrebu da se fokusiramo na budućnost i dugoročno zdravlje naših društava”. – Klaus Schwab, 2021

Narativi se danas sprovode digitalnim putem, a svako ko se ne slaže može biti uklonjen sa platforme, demonetizovan, pa čak i zabranjen da učestvuje u društvu, poput onoga što se dešava sa Covid pasošima koji podstiču sisteme društvenog kredita i digitalnog identiteta.

Na samrti je Benjamin Franklin napisao svoj poslednji esej „Pravila za uništavanje republike“ u kojem je napisao: „Reči su za demokratiju kao što su grede za kuću“.

„Suprotna mišljenja se moraju nazvati zaverama, a ne da im se sudi sa razumom i činjenicama. Na ovaj način su grede oslabile i kuću je lakše srušiti”.

Jednom kada veliko resetovanje dobije svoju veliku naraciju, sve što je u suprotnosti sa naracijom može se odbaciti kao zavera, dezinformacija ili ekstremizam koji se mora cenzurisati i potisnuti za veće, kolektivno dobro.

Nulta Tačka/ActivistPost