Sve vesti Svet

Svetski ekonomski forum predstavlja GLOBALNU ALIJANSU PAMETNIH GRADOVA

Svetski ekonomski forum predstavlja GLOBALNU ALIJANSU PAMETNIH GRADOVA

WEF-ova Globalna alijansa pametnih gradova je najveća globalna inicijativa koja predstavlja preko 200.000 gradova, lokalnih samouprava, istraživačkih institucija, neprofitnih organizacija i korporacija. Alijansa kolektivno promoviše tehnokratiju na globalnom nivou.

Predvođena Svetskim ekonomskim forumom, G20 Globalna alijansa pametnih gradova koji su upravljanji tehnologijom je najveća globalna inicijativa koja ima za cilj da obezbedi odgovorno i etičko korišćenje tehnologija za pametne gradove.

Ona razvija, testira i primenjuje globalne standarde i politike kako bi osigurala da se podaci prikupljeni na javnim mestima koriste bezbedno i etički, da se ublaže potencijalni rizici i podstakne poverenje javnosti.

Predstavljajući više od 200.000 gradova i lokalnih samouprava, kompanija, početnika, istraživačkih institucija i neprofitnih organizacija, Alijansa predvodi brojne inicijative u više od 36 pionirskih gradova širom sveta fokusirajući se na pametno upravljanje gradom kroz mobilnost, administraciju, infrastrukturu, energetiku, kao i kulturne i kreativne industrije.

Istanbul, Kampala, Milano i Njukasl, na primer, sponzorišu inicijativu Dig Once kako bi osigurali integrisanje digitalne infrastrukture u građevinske projekte, ubrzavajući njihovu instalaciju i smanjujući neprijatnosti za građane.

Premijer nemačke pokrajine: Umesto tuširanja koristite mokre peškire

Meksiko Siti i Milano povećavaju svoju sajber odgovornost kako bi osigurali transparentnost i izgradili poverenje građana u mere sajber bezbednosti koje preduzima javna uprava.

Apeldorn, Bogota i Istanbul sprovode nove modele procene uticaja na privatnost kako bi osigurali da su lični podaci građana zaštićeni i bezbedno obrađeni.

Šta je izazov na putu pametnog upravljanja gradom?

Da bi podržali svoju urbanu populaciju u procvatu, mnogi gradovi počinju da se oslanjaju na internet stvari (IoT) – to jest, svetsku mrežu povezanih uređaja koja se stalno širi – da prikupljaju, dele i analiziraju podatke o urbanim sredinama u realnom vremenu. Podaci prikupljeni korišćenjem IoT tehnologija pomažu gradovima u borbi protiv kriminala, smanjenju zagađenja, smanjenju zagušenja u saobraćaju, poboljšanju spremnosti za katastrofe i još mnogo toga. Međutim, to takođe izaziva sve veću zabrinutost za privatnost i bezbednost.

Bez odgovarajuće uprave, ove tehnologije pametnih gradova predstavljaju značajne izazove. Ali uprkos rastućem broju pametnih gradova širom sveta, ne postoji globalni okvir za regulisanje načina na koji bi podaci trebalo da se prikupljaju u javnim prostorima (npr. pomoću saobraćajnih kamera ili Wi-Fi pristupnih tačaka) i da se kasnije koriste.

Naš pristup pametnom upravljanju gradom.

Svetski lideri najavili su pokretanje Globalne alijanse pametnih gradova koji su upravljani tehnologijom na samitu G20 2019. u Osaki, u Japanu. Kao Međunarodna organizacija za javno-privatnu saradnju, Svetski ekonomski forum je izabran da bude sekretarijat Globalne alijanse pametnih gradova G20.

Alijansa pametnih gradova uspostavlja globalne norme politike za prikupljanje i korišćenje podataka, transparentnost i poverenje javnosti, kao i najbolje prakse u upravljanju pametnim gradom. Ona okuplja vlade, partnere iz privatnog sektora i organizacije civilnog društva radi zajedničkog dizajna, pilotiranja i povećanja inovativnih političkih rešenja koja pomažu gradovima da odgovorno implementiraju IoT tehnologije.

Stručnjaci iz više od 50 globalnih organizacija sarađuju kroz Alijansu kako bi razvili prvu takvu mapu globalne politike o tehnologijama pametnih gradova.

Gradovi pioniri koji su usvajali mapu puta i usmeravali njen razvoj ka pametnom upravljanju gradom su: Apeldorn, Holandija; Barcelona, Španija; Belfast, UK; Bengaluru, Indija; Bilbao; Španija; Buenos Ajres, Argentina; Bogota, Kolumbija; Brazilija, Brazil; Čatanuga, SAD; Kordoba, Argentina; Daegu, Južna Koreja; Dalas, SAD; Dubai, UAE; eThekvini, Južna Afrika; Faridabad, Indija; Gaziantep, Turska; Hamamatsu, Japan; Hajderabad, Indija; Indore, Indija; Istanbul, Turska; Kampala, Uganda; Kaga, Japan; Kakogava, Japan; Karlsrue, Nemačka; Lids, UK; Lisabon, Portugal; London, UK; Maebashi, Japan; Manila, Filipini; Medeljin, Kolumbija; Melburn, Australija; Meksiko Siti, Meksiko; Milano, Italija; Muskat, Oman; Njukasl, Australija; Pitsburg, SAD; San Hoze, SAD, Tampere, Finska i Toronto, Kanada.

Nulta Tačka/Technocracy