Sve vesti Tehnologija

Svetski Ekonomski Forum tvrdi da postoje RACIONALNI razlozi da se čipuju DECA

Svetski Ekonomski Forum tvrdi da postoje RACIONALNI razlozi da se čipuju DECA

Svetski Ekonomski Forum sugeriše da postoje načini da se čipovanje dece učini prihvaljivim.

Najnovija veoma kontroverzna tehnologija/politika koju je Svetski ekonomski forum (SEF) nameravao da normalizuje jeste ideja implantacije čipova u ljude za praćenje i kontrolu ljudi.

Ne tako davno oni koji su pričali o ovome okarakterisani su kao teoretičari zavere ali sada najglasniji predstavnik svetske “elite” predviđa da će čipovi tj. implanti na kraju postati samo roba.

Svetski Ekonomski Forum tvrdi da bi ugrađivanje čipova u decu roditelji mogli da vide kao „čvrst, racionalan“ potez. Sve ovo se pojavljuje u postu na blogu na veb lokaciji organizacije posvećenom budućnosti proširene stvarnosti (AR) i onome što se naziva „prošireno društvo“.

Kao i u mnogim drugim SEF-ovim pogledima na budućnost različitih tipova tehnologije, naglasak je stavljen na ubacivanje „prave“, tj. sopstvene „vizije“ u pravcu u kojem bi oni trebalo da se razvijaju, uz neizbežno pominjanje nedefinisanih društvenih aktera ko će držati ključ za etičko pitanje svega toga.

EVO ŠTA SU SVE SPREMILI ZA NAS- INFORMACIJA OSLOBAĐA VEČERAS OD 20:30h UŽIVO

SEF govori o navodno širokoj koristi AR-a za napredovanje u oblastima kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje i profesionalna okruženja, sa osnovnom idejom pružanja smernica o tome kako „etički“ regulisati ovu ogromnu potencijalnu moć.

SEF naziva AR i slične tehnologije transformativnim – ali im je potrebna „prava podrška, vizija i odvažnost“.

Još jednom, uopšte nije jasno zašto se ubacuje „smelost“, osim ako nije eufemizam da se prodaju neke prilično nečuvene „vizije“ koje SEF izražava, kao što je zamena lekova moždanim implantatima koji će manipulisati telom uz pomoć električnih pulseva, i uparivanje svih vrsta čipova koji se unose u ljude kroz operaciju.

I tako, kada su ljudi „besprekorno integrisani“, kvalitet života širom sveta raste, obećava grupa iz Davosa.

„Koliko god zastrašujuće zvučali implantati sa čipovima, oni su deo prirodne evolucije koju su nosivi uređaji nekada prošli. Slušni aparati ili naočare više ne nose stigmu“, stoji u postu na blogu. „Oni su dodaci i čak se smatraju modnim predmetom. Isto tako, implantati će se razviti u robu.”

Kritičari ovih trendova kažu da njihovo protivljenje nema nikakve veze sa „stigmama“ – pre sa ozbiljnom zabrinutošću za građanska prava, privatnost i sam koncept ljudske autonomije.

NultaTačka/ReclaimTheNet