Sve vesti Svet

SVETSKI EKONOMSKI FORUM U DAVOSU BIĆE ODRŽAN OD 22. DO 26. MAJA

SVETSKI EKONOMSKI FORUM U DAVOSU BIĆE ODRŽAN OD 22. DO 26. MAJA

Ženeva: Samit u Davosu će se prvi put održati uz lično prisustvo tokom pandemije Covid-19, od 22. do 26. maja, saopštio je u petak Svetski ekonomski forum.

Godišnje okupljanje svetske političke, ekonomske i poslovne elite tradicionalno se održava u januaru na idiličnom snežnom mestu švajcarskog skijališta Davos.

Ali forum nije održan od januara 2020, uprkos ponovljenim odlaganjima, pa čak i predloženom jednokratnom prelasku u Singapur.

„Posle svih virtuelnih sastanaka održanih u poslednje dve godine, lideri iz politike, biznisa i civilnog društva moraju konačno ponovo da se sastanu lično“, rekao je osnivač WEF-a Klaus Švab u saopštenju.

„Moramo da uspostavimo atmosferu poverenja koja je zaista potrebna za ubrzanje saradnje i za rešavanje višestrukih izazova sa kojima se suočavamo”.

Skup, pod temom “Raditi zajedno, vraćanje poverenja”, pružiće liderima priliku da sagledaju stanje u svetu i oblikuju politike za ključni period koji je pred nama, saopštio je WEF.

„Teme na dnevnom redu će uključivati oporavak od pandemije, borbu protiv klimatskih promena, izgradnju bolje budućnosti za rad, ubrzanje kapitalizma zainteresovanih strana i korišćenje tehnologija četvrte industrijske revolucije“, navodi se u saopštenju.

WEF je ove nedelje održao onlajn seriju okruglih stolova na kojima su svetski i poslovni lideri podelili svoje stavove o globalnim ekonomskim kretanjima.

POSLEDNJI DANI KOVID KULTA

Organizacija sa sedištem u Ženevi saopštila je da će biti u bliskoj komunikaciji sa švajcarskom vladom o situaciji Covid-19 u bogatoj alpskoj zemlji.

„Sastanak će se održati sve dok postoje svi neophodni uslovi da se garantuje zdravlje i bezbednost njegovih učesnika i zajednice domaćina“, navodi se u saopštenju.

Švajcarska, sa 8,6 miliona stanovnika, bori se sa petim talasom pandemije, registrujući skoro 38.000 novih slučajeva u sredu – što je stopa veća nego u Evropskoj uniji.

Samit WEF-a u januaru 2020., koji se održavao upravo kada je svet počeo da postaje svestan širenja novog korona virusa u Kini, privukao je više od 50 šefova država i vlada u selo Davos.

Nulta Tačka/NDTV