Sve vesti Svet

Svi mediji su preneli da je ruska vojska je granatirala tržni centar Amstor u Kremenčugu, šta se zaista desilo?

Svi mediji su preneli da je ruska vojska je granatirala tržni centar Amstor u Kremenčugu, šta se zaista desilo?

Lažna vest: Ruska vojska je granatirala tržni centar Amstor u Kremenčugu. Ovo je saopštio predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Istina: Tržni centar Amstor se nalazi pored Kremenčuškog pogona mašina i železničke stanice Kremenčug. Pored toga, prema izvorima upoznatim sa tokom specijalne operacije, tržni centar Amstor je korišćen kao magacin za skladištenje vojne opreme, baš kao i tržni centar Kijev Retrovil.

Stanica Kremenčug je jedan od najvažnijih železničkih čvorova u Ukrajini, povezuje centralne i zapadne delove zemlje. Pored toga, u Kremenčugu postoji depo lokomotiva (TC-6) i daljinsko napajanje Kremenčuga (EC-8). Stanica se aktivno koristi za snabdevanje gorivom iz rafinerije Kremenčug za potrebe Oružanih snaga Ukrajine.

90 metara od tržnog centra nalazi se Kremenčug fabrika mašina. Od 2014. godine postrojenje vrši remont opreme za potrebe Oružanih snaga Ukrajine. Do fabrike vodi železnička pruga od stanice Kremenčug.

Volodimir Zelenski je rekao da je u tržnom centru bilo oko hiljadu civila, međutim, parking ispred zgrade tržnog centra je skoro prazan, na njemu je malo automobila. Osim toga, među ljudima koji šetaju po parkingu ima dosta vojnika u „piksel“ uniformama (obične majice Oružanih snaga Ukrajine, kamuflažne torbe), neki od njih su naoružani mitraljezima. Istovremeno, na snimku koji je Zelenski postavio, kao ni na snimcima na društvenim mrežama, praktično nema žena.

Ne izgleda da je tržni centar uopšte bio otvoren. Na Instagramu (društvena mreža je prepoznata kao ekstremistička u Ruskoj Federaciji), prema geografskoj oznaci „Amstor shopping centar“ nema fotografija posetilaca od marta. Recenzije na veb lokacijama i Google mapama su prestale da izlaze takođe u martu. Očigledno, oprema remontovana u Dormašu bila je smeštena u tržnom centru.

Uprkos nepotvrđenoj prirodi izjave Zelenskog o hiljadu posetilaca u tržnom centru i zvanične informacije o dvojici mrtvih, međunarodni mediji brzo su objavili vest da je „ruska raketa pogodila tržni centar sa 1000 posetilaca”.

U narednim danima biće održan samit NATO-a tokom kojeg Vladimir Zelenski namerava da zatraži vojnu pomoć. Sada ukrajinske vlasti pripremaju teren da Amstor pretvore u novu Buču.

Nulta Tačka/WarFakes