Sve vesti Svet

SZO dao preporuku za Merkove pilule protiv COVID-a uprkos mogućim defekata kod fetusa

SZO dao preporuku za Merkove pilule protiv COVID-a uprkos mogućim defekata kod fetusa

Panel Svetske zdravstvene organizacije (SZO) podržao je ove nedelje upotrebu Merkove antivirusne pilule protiv kovida-19 za pacijente koji su u visokom riziku od hospitalizacije.

Takozvana stručna komisija je uslovno preporučila pilulu, molnupiravir, za pacijente sa lakšim oboljenjem koji su u velikom riziku od hospitalizacije, kao što su imunokompromitovani, nevakcinisani, stariji i oni sa hroničnim oboljenjima, piše Reuters.

Preporuka je zasnovana na novim podacima iz šest kliničkih ispitivanja u kojima je učestvovalo 4.796 pacijenata.

Sve veći broj neuroloških povreda nakon vakcinacije?! Moždani udar, paraliza, srčani problemi

Otkako je molnupiravir u SAD dobio dozvolu u decembru, potražnja za pilulama među pacijentima sa kovidom-19 je pretrpela udarac zbog relativno niske efikasnosti i potencijalnih bezbednosnih problema za određene grupe.

Na panelu SZO je rečeno da se takođe pripremaju preporuke za konkurentsku antivirusnu pilulu protiv kovida-19, pakslovid, kompanije Fajzer.

Preporuke Grupe za razvoj smernica SZO (GDG) imaju za cilj da navodno pomognu lekarima da pruže najbolju negu pacijentima u situacijama koje se brzo odvijaju kao što je pandemija kovida-19.

Takođe je rečeno da mladim i zdravim pacijentima, uključujući decu, i trudnice ili dojilje, ne treba davati molnupiravir zbog potencijalnih rizika kao što su defekti kod fetusa u razvoju, kao što je pokazano u studijama na životinjama.

Smernice SZO, objavljene u “British Medical Journal” kažu da nije data preporuka o upotrebi molnupiravira za pacijente sa teškom ili kritičnom bolešću jer nije bilo podataka o ispitivanju za ovu grupu.

Komisija je takođe ažurirala svoje smernice za upotrebu koktela antitela protiv kovidq-19 kompanije Regeneron. Sada preporučuje lek samo za ljude koji nisu zaraženi omikronom, jer su novi pretklinički podaci pokazali da nije efikasan protiv ove varijante.

NultaTačka