Sve vesti Svet

SZO donela odluku: Majmunske boginje nisu opasnost “ZA SADA”- Tedros duboko zabrinut

SZO donela odluku: Majmunske boginje nisu opasnost "ZA SADA"- Tedros duboko zabrinut

Majmunske boginje još nisu globalna zdravstvena opasnost, presudila je posle dvodnevne rasprave Svetska zdravstvena organizacija (SZO), iako je generalni direktor ovog tela, čovek koji je optužen za ratne zločine Tedros Adhanom Gebrejesus rekao da je duboko zabrinut zbog izbijanja zaraze.

“Duboko sam zabrinut jer je ovo je očigledno evoluirajuća zdravstvena pretnja koju moje kolege i ja u Sekretarijatu SZO izuzetno pažljivo pratimo”, poručio je Tedros, prenosi Rojters.

Oznaka “globalno vanredno stanje” trenutno se odnosi samo na pandemiju koronavirusa i tekuće napore da se iskoreni poliomijelitis, a zdravstvena agencija UN je, nakon rasprave međunarodnih stručnjaka, odustala od primene ovih mera na epidemiju majmunskih boginja

Ranije je proglašeno samo šest takvih vanrednih situacija: zbog kovida-19 (2020.), izbijanje ebole u Demokratskoj Republici Kongo (2019.), širenja virusa Zika (2016.), poliomijelitisa ili dečija paraliza (2014.), zbog epidemije ebole u Zapadnoj Africi (2014.) i širenja H1N1 virusa ili svinjskog gripa koji je izazvao pandemiju (2009.).

U slučaju proglašenja globalne zdravstvene opasnosti bilo bi moguće aktivirati mehanizme međunarodne saradnje s ciljem da se ograniči dalje širenje bolesti, što bi istovremeno bio signal pojedinačnim zemljama da budu u pripravnosti, odnosno da ojačaju kapacitete svojih zdravstvenih službi.

Ovo je opasnije od VIRUSA i RATA-Kontrola uma kroz APOKALIPTIČNE NASLOVE

SZO definiše vanrednu situaciju u sferi javnog zdravlja od međunarodnog značaja, kao “vanredni događaj za koji je utvrđeno da predstavlja rizik za javno zdravlje drugih država usled globalnog širenja bolesti koje potencijalno zahteva koordinisan međunarodni odgovor”.

Direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus je ukazao ranije da je “jasno da postoji neobična situacija” jer se virus ponaša drugačije, a majmunske boginje se pojavljuju u sve većem broju država što zahteva koordinisan međunarodni odgovor.

NultaTačka/Mediji