Sve vesti Svet

SZO našao novi razlog za paniku? Tvrde da 99% populacije na svetu udiše zagađen vazduh

SZO našao novi razlog za paniku? Tvrde da 99% populacije na svetu udiše zagađen vazduh

Telo UN-a zaduženo za savetovanje vlada o globalnim izazovima javnog zdravlja ažuriralo je svoju bazu podataka o zagađenju vazduha u ponedeljak po prvi put od 2018. Prema novim informacijama, 99 posto svetske populacije udiše vazduh koji ne ispunjava standarde kvaliteta.

Svetska zdravstvena organizacija je prošle godine revidirala svoje standarde za zagađenje vazdruha kako bi naglasila hitnost većeg delovanja vlade po tom pitanju. U saopštenju za javnost od ponedeljka u kojem se objašnjava ažuriranje, SZO tvrdi da “dokazi… ukazuju na značajnu štetu uzrokovanu čak niskim nivoima mnogih zagađivača vazduha” i da oni “brzo rastu”. Organizacija procenjuje da se svake godine dogodi sedam miliona smrtnih slučajeva zbog “izloženosti zagađenom vazduhu.

Nova baza podataka uključuje merenja iz dodatnih 2.000 gradova koji aktivno prate kvalitet vazduha. Više od 6.000 gradova u 117 zemalja sada učestvuje u studiji.

SZO napominje da je 1.500 dodatih gradova u zemljama s niskim prihodima i zemljama u razvoju, za koje kaže da su i dalje neadekvatno praćene a da imaju mnogo problema s kvalitetom vazduha.

Među ostalim preporukama za suzbijanje zagađenja vazduha, SZO podstiče potrebu za “ubrzavanjem tranzicije na zdravije energetske sisteme” i za ubrzanjem tranzicije “ka svetu koji mnogo manje zavisi o fosilnim gorivima”. Takođe preporučuje “sigurne i pristupačne sisteme javnog prevoza” i “strože standarde emisije i efikasnosti vozila”.

Države članice UN-a nastojale su da primene savete SZO i da poboljšavaju kvalitet vazduha u svojim gradovima u različitoj meri. Francuska je u februaru odlučila da odloži planiranu zabranu privatnih motornih vozila u Parizu do 2024. godine.

Ranije je odložila zabranu vozila na gas i dizel  proizvedenih pre 2006. odnosno 2011., što namerava da sprovede sledeće godine .

U međuvremenu, Kina je zabeležila prosečnu koncentraciju opasnih čestica PM 2,5 u vazduhu u Pekingu na samo 5 mikrograma po kubnom metru tokom proslave lunarne Nove godine u januaru, u odnosu na 289 mikrograma po kubnom metru tokom prošlogodišnje proslave. Kineski zvaničnici postigli su ovaj drastičan pad potpunom zabranom vatrometa širom grada.

NultaTačka