Sve vesti Svet

SZO očekuje “visoke nivoe” koronavirusa ovog leta u Evropi i poziva na vakcinaciju iako vakcinacija nije sprečila širenje zaraze

SZO očekuje "visoke nivoe" koronavirusa ovog leta u Evropi i poziva na vakcinaciju iako vakcinacija nije sprečila širenje zaraze

Svetska zdravstvena organizacija očekuje “visoke nivoe” kovida-19 ovog leta u Evropi i pozvala je da se pažljivo prati virus, pošto je zabeležen utrostručen broj novozaraženih dnevno u poslednjih mesec dana uprkos činjenici da se najveći skokovi u broju zaraženih beleže u zemljama u kojima je stopa vakcinacije preko 80% i gde se čak odavno daju i treća pa i četvrta doza famozne vakcine za koju su stručnjaci tvrdili da je “spasonosna”.

„Pošto su zemlje širom Evrope ukinule društvene mere koje su bile na snazi, virus će cirkulisati na višim nivoima ovog leta“, rekao je direktor SZO za Evropu Hans Kluge.

On je rekao da virus neće nestati zato što su zemlje prestale da ga nadziru, da nastavlja da zaražuje i da nastavlja da se menja i da i dalje ubija.

Podstaknuti takozvani podsojem omikrona BA.5, broj slučajeva zaraze u oko pedeset zemalja koje obuhvata SZO Evropa dostigao je ove nedelje blizu 500.000 novozaraženih dnevno, dok je to bilo oko 150.000 dnevno krajem maja, navode podaci svetske organizacije.

Pošto je registrovano između 4.000 i 5.000 smrtnih slučajeva od kovida dnevno tokom dobrog dela zime, broj umrlih sada ostaje na niskom nivou od 500, nivou od leta 2020.

Gotovo sve evropske zemlje beleže veliki porast broja slučajeva, a po broju novih slučajeva vode Portugal, Luksemburg, Francuska, Grčka, Kipar Nemačka i Austrija uprkos visokoj stopi vakcinacije i trećim i četvrtim dozama.

Depopulacija je u toku a TRANSHUMANISTI imaju plan kako da ZAMENITE DECU!

“Nadamo se da opsežni programi vakcinacije, koje je većina zemalja imala, kao i prethodne infekcije, znače da ćemo izbeći najteže posledice koje smo imali najranije u pandemiji”, rekao je Kluge.

On je istakao međutim da se ipak preporučuje ljudima da se ne pomeraju.

SZO poziva Evropljane da nastave da se izoluju u slučaju respiratornih simptoma, da provere da im je vakcina ažurirana i da nose masku na mestima sa puno ljudi.

“Treba da nastavimo da pratimo virus, jer ne raditi to nas čini sve slepljim prema načinu prenosa i njegovom razvoju”, rekao je Kluge.

On je takođe pozvao evropske zemlje da povećaju nivo vakcinacije.

“Visok imunitet u stanovništvu i izbor da se smanji rizik za starije osobe će biti ključni da spreče dodatni mortalitet ovog leta”, rekao je on.

NultaTačka/Mediji